Från och med den 5 september kan man inte längre ladda några nya resor på de gamla busskorten i Vasa. Då tas i stället det nya reseskortet Waltti i bruk.

Det nya kortet har flera fördelar: dels blir resorna billigare än om man betalar kontant och dels kan man använda det i flera andra städer i Finland. Man behöver heller inte använda upp summan man laddat kortet med inom en viss tid.

I Vasa kommer kortet i början att gälla i stadens interna busstrafik, med undantag för stadsdelen Lillkyro som kommer med först i ett senare skede.

Gamla bussbiljetter kan användas ännu ett tag efter att Waltti tas i bruk; Seriebiljetterna är i kraft tolv månader och säsongsbiljetterna tre månader efter den sista laddningen.

Förändringen gäller inte elevbiljetter, busslinje 6 som trafikerar över kommungränsen till Smedsby och transporter inom handikappservicen eller seniorbussar. De här resorna görs fortfarande med de nuvarande biljetterna.

Waltti-kortet kan användas i alla städer i Finland som har samma system: i nuläget Jyväskylä, Kuopio, Kajana, Kouvola, Joensuu, Mellersta Finlands NTM-centrals område, Uleåborg, Villmanstrand, Lahtis, S:t Michel och Kotka samt i Norra Savolax och Norra Österbottens NTM-trafik.

Ännu fler områden kommer att ansluta sig till systemet under nästa år.

Waltti-kortet säljs på lokaltrafikens byrå, Studioticket och Medborgarinfon i huvudbiblioteket. En nätbutik kommer också att lanseras senare.