NyhetsbildZoom
Hittills har det varit frivilligt för vårdpersonalen att vaccinera sig mot exempelvis säsongsinfluensa. Den nya smittskyddslagen ger arbetsgivaren tydligare instruktioner om vilka som bör ha vaccinskydd. Foto: Malin Bylund/Arkiv

DEBATT: Vanskligt att lita på myndigheter

Linda Karlström -

Det är aktningsvärt av Elli Flén att i VBL 6.8 erkänna sina egna svag­heter. Dock får man inte förutsätta att alla lider av samma begränsningar och därmed inte kan läsa vetenskapliga studier eller tänka kritiskt.

Att lita på myndigheterna är mycket­ vanskligt. Jag vill påminna om att det bara är sju år sedan svininfluensafiaskot, då våra myndig­heter och många läkare trugade på oss det ”säkra och effektiva” vaccinet Pandemrix, som sedermera för­störde hälsan för hundratals fin­ländare. På 1960-talet föddes cirka­ tiotusen missbildade barn världen över efter att myndigheterna godkänt det ”säkra och effektiva” sömnmedlet innehållande talidomid, mera­ känt som Neurosedyn.

Om man dessutom tror att Finlands läkarkår skulle vara samlad och enig i vaccinfrågan så är man riktigt grundlurad. Det finns gott om läkare och hälsovårdare som aldrig skulle vaccinera sig själva eller ­sina barn.

Detta vet jag för att jag ofta blir kontaktad av dem då de vill uttrycka sitt stöd i vaccinskeptikernas kamp för saklig information. I sin yrkesroll är de tyvärr själva förhindrade att säga sanningen.

Fléns höga tankar om Finlands icke-korrumperade läkarkår och hälsovårdsmyndigheter är lika vackra­ som naiva. Som den danske­ läkaren och professorn Peter C. Götzsche skriver i sin bok ”Dödliga mediciner och organiserad brottslighet – hur läkemedelsindustrin har korrumperat sjuk- och hälso­vården”: ”Att sälja läkemedel till friska personer som inte behöver dem är det sätt som industrin har använt för att trissa upp sina vinster. Det är som om en cancertumör har växt okontrollerat i samhället under många år, och den livnärs i högsta­ grad av organiserad brottslighet, ­vetenskapligt bedrägeri, förfärliga lögner och mutor.”

Peter C. Götzsche fortsätter med att konstatera att många tidskriftsredaktörer vet var roten till det onda­ sitter, eftersom de på olika sätt har dokumenterat att myndigheterna­ inte­ har någon ryggrad och ger efter­ för alla infall från läkemedels­företagens sida.

Tyvärr blir Götzsche också tvungen­ att konstatera att ”i motsats till detta förstår våra politiker så lite av alltihop att de normalt bara gör ont värre­ om de agerar”.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Kraftig ökning av älgkollisioner

I Österbotten finns några av landets värst drabbade vägavsnitt för älgolyckor, och det är också här olyckorna ökade mest i fjol. Nu efterlyses en viltpassage.

Nyhetsbild
Utrikes

Okänd drönare vid försvarsövning på Öland

En okänd drönare ska ha setts i samband med försvarsövningen på norra Öland. Flera personer ska ha sett drönaren och slagit larm.

Nyhetsbild
Lokalt

Vasabor ville åka gratis buss

VASA Den bilfria dagen lockade Vasaborna till bussarna på fredagen. Trafiken var livlig, säger busschaufför.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan