NyhetsbildZoom
Vimeks vd Fredrik Lundberg och Kone-Ketonens vd Lauri Ketonen visar den svenska skogsmaskin med finländskt skördeaggregat som ska exporteras till Vitryssland. Foto: Tom Forsman

Kone-Ketonen fick vitrysk stororder

Tom Forsman -
Kristinestadsföretaget ska tillverka 74 skördeaggregat till skogsmaskiner för export till Vitryssland. Bakom affären ligger många års arbete.

Det handlar om den största enskilda ordern någonsin för familjeföretaget Kone-Ketonen. Köpare är ett statsägt vitryskt skogsföretag.

Skördeaggregaten sitter på maskiner som tillverkas av Kone-Ketonens svenska samarbetspartner Vimek, som fick ordern efter upphandling i Vitryssland.

De båda företagens vd:n Lauri Ketonen och Fredrik Lundberg informerade om affären i dag, tillsammans med bland andra Utrikesministeriets högsta tjänsteman i Vitryssland, Lauri Pullola.

De konstaterade att det ligger många års arbete bakom en sådan här affär. Dels produktutveckling, som enligt Ketonen tar åtminstone sex år innan en produkt är klar för försäljning.

– För vår del startade det egentligen med att jag träffade en herre från Vitryssland på en mässa 2008, säger Vimeks vd Fredrik Lundberg.

Kone-Ketonen har omkring 30 anställda, och räknar med att anställa ytterligare två tack vare denna affär, plus jobb för underleverantör.

Företaget tillverkar sex olika modeller plus av skördeaggregat för skogsmaskiner, en stor del för export. Maskinerna som säljs till Vitryssland är i litet format avsedda för förstagallringar.

För Kone-Ketonen är affärens värde omkring två miljoner euro. Leveransen sträcker sig över två år. Företagets årsomsättning är 5,5 miljoner euro.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan