NyhetsbildZoom
Sofia Rönn lyckades fånga in den vilsna kvigan på måndagskvällen på sin gård i Skaftung. Kvigan har nu återvänt till sin hemgård i Uttermossa. Foto: Simon Ingves

Förrymd kviga hittade hem efter två månader

Linn Övergaard -
Skaftungsbon Sofia Rönn upptäckte en vilsen kviga på andra sidan kostängslet på måndagen. Det visade sig att kvigan hör hemma på en gård 30 kilometer därifrån och har varit på vift i över två månader.

Det var Sofia Rönns sambo som berättade att han sett en kviga springa fram och tillbaka längs med stängslet vid kohagen på måndagen.

– Jag har ju själv kossor som är på bete just nu så hon verkade ty sig till sina kompisar. Hon var ju på andra sidan stängslet så jag visste att hon inte tillhör mig. När jag försökte närma mig henne verkade hon ovanligt tam.

Men Rönn lyckades inte fånga in henne på första försöket på måndagskvällen. När hon laddat med mjöl som lockbete piggnade kvigan till.

– Jag blev förvånad att hon lät mig klappa henne då jag kom med mjölet. Kor som varit på vift länge kan vara rädda och skygga men hon var hur snäll som helst.

Rönn fick fastbundet kvigan utan några protester och snabbt klarnade det att kvigan saknas på en gård i Uttermossa, 30 kilometer från Rönns gård.– Hon hade varit på rymmen sedan den 4 juli. Hon var lite mager men annars i gott skick och på bra humör. Hon har säkert klarat sig bra på skogens växter under sommaren, säger Rönn.

Nu är kvigan hemma igen hos sin rätta ägare i Uttermossa och uppges vara nöjd över att ha återvänt hem.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan