NyhetsbildZoom
Malax är en av landets åtta skärgårdskommuner och förblir det åtminstone till slutet av 2019. Bilden är tagen på Storsand i Malax. Foto: Arkivbild

Malax fortsätter som skärgårdskommun

Patrick Sjöholm -
Av landets åtta skärgårdskommuner finns en i Österbotten. Malax klassas av statsrådet som skärgårdskommun till slutet av 2019.

Statsrådet slog fast vilka kommuner som får titeln skärgårdskommun de kommande tre åren. De kommuner som redan tidigare klassas som skärgårdskommun fick en fortsättning. Det innebär att Malax fortsättningsvis är en skärgårdskommun. Malax är den enda skärgårdskommunen i Österbotten.

Däremot tillämpas bestämmelserna om skärgårdskommuner på öar utan fast vägförbindelse i de österbottniska kommunerna Korsholm, Larsmo, Närpes och Vörå. I Finland finns sammanlagt åtta skärgårdskommuner och 40 skärgårdsdelar där bestämmelserna kring skärgårdskommuner tillämpas.

Landets skärgårdsbefolkning uppgår till 72 345 personer. Utöver det bor ungefär 29 000 på Åland, som inte berörs av skärgårdslagen. Jord- och skogsbruksministeriet informerade om skärgårdskommunerna på fredagen.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

7 000 tranor drar till sig stor publik

VASA Det gäller att ha tid, tur och tålamod om man vill se en stor tranplog flyga över en på Söderfjärden – och det hela kan vara över på 20 minuter.

Nyhetsbild
Utrikes

Macron presenterade EU-vision för Sipilä

Nästa vecka planerar Frankrikes president Emmanuel Macron att presentera en rad innovativa EU-planer, varav en del kanske skjuts ned genast.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan