NyhetsbildZoom
Den nya djurmatsfabriken startas på fabriksområdet där nu också Dagsfood finns. Foto: Mats Ekman

Djurmatsfabrik öppnar
i Dagsmark

Tom Forsman -
Ett nytt företag ska börja tillverka inhemsk hund- och kattmat i Kristinestad. Råvaran är fisk och potatis.

Det började med att några hundfantaster i Åbotrakten diskuterade varför det inte finns inhemskt torrfoder att köpas för deras hundar.

Resultatet av diskussionen blev att de nu planerar att starta en fabrik i Dagsmark i Kristinestad. Om allt går enligt planerna kan de första produkterna komma till försäljning i april, enligt vd Laura Strömberg.

– Vi börjar med ett foder för vuxna hundar. Sedan planerar vi att ta fram kattmat och fortsätta med utveckling av foder för hundar i olika åldrar, exempelvis för valpar, säger hon.

Att valet föll på Dagsmark och de lokaler där också Riitan Herkkus saftfabrik Dagsfood verkar, beror på affärsmannen Börje Norrgård som också är ordförande för Kristinestads näringslivsbolag.

Norrgård är också delägare tillsammans med tre personer från Åbotrakten och en från Helsingfors.

– Till att börja med kommer vi att ha två anställda i produktionen plus jag som har hand om det administrativa, säger Strömberg.

Företagets namn är Dagsmark Petfood, och varumärket blir Dagsmark Kala & Peruna. Råvarorna är fisk och potatis, men också bär och lin, och det mesta kommer från Österbotten.

Suupohjan Sanomat var först med nyheten.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Två personer knivhögg sig själva vid riksdagen

Två personer med utländsk bakgrund har knivhuggit sig själva framför riksdagshuset i Helsingfors, säger riksdagshusets säkerhetschef Jukka Savola till FNB.

Nyhetsbild
Lokalt

Inbrottstjuv misstänks för flera brott

I RÄTTEN En 32-årig man från Vasa åtalas för bland annat grov stöld, narkotikabrott och skadegörelse. Åklagaren yrkar på minst åtta månaders villkorligt fängelse.

Nyhetsbild
Lokalt

"Barn får inte spännas fast"

VASA Spänna fast – nej. Ta i famn – ja. Så kan Vasa stads anvisning för daghemspersonal sammanfattas när det gäller småbarn som har svårt att hållas i stolen när de äter.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan