NyhetsbildZoom
Finansminister Petteri Orpo (Saml). Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Orpo: Skyll inte på Samlingspartiet

Marcus Lillkvist -
Finansminister Petteri Orpo (Saml) talar ut i en intervju i Pohjalainen. Han säger att Vasa kommer att gynnas i slutändan.

När striden om Vasa centralsjukhus var som hetast i december beskylldes Samlingspartiet för att vara det regeringsparti som allra hårdast höll fast vid lösningen med tolv så kallade fulljourssjukhus.

Det förekom rykten om att både Centern och Sannfinländarna var redo att gå med på en 12+1-lösning där även Vasa centralsjukhus hade fått omfattande jour.

Nu talar Petteri Orpo ut i frågan.

– Det är orättvist att anklaga Samlingspartiet för de beslut som i tiden fattades tillsammans med de andra regeringspartierna. Jag anser att det är ytterst tråkigt att Samlingspartiet har fått bära skulden, säger Orpo till Pohjalainen.

I intervjun vill Petteri Orpo även fokusera på den rapport som väntas nå Social- och hälsovårdsministeriet nästa vecka och som handlar om hur operationsverksamheten ska centraliseras i landet.

– Jag har fått en sådan uppfattning att man inte kommer att föreslå några stora förändringar gällande utbudet av operationsverksamheten i Vasa, säger Orpo till tidningen som i en följdfråga konstaterar att den ansvarige utredaren Petri Virolainen från Åbo universitetscentralsjukhus tidigare i en rapport slagit fast att operationerna ska koncentreras till de tolv sjukhusen.

På den frågan svarar Orpo så här:

– Jag vill inte gå djupare in på vad den nya rapporten kommer att föreslå, men utifrån de diskussioner som har förts har jag fått uppfattningen att rapporten stöder Vasa centralsjukhus.

Orpo får också frågan om andra sjukhus kommer att drabbas mer på bekostnad av att Vasa får behålla mer. I sitt svar resonerar Orpo kring regionala skillnader som bör tas i beaktande och som enligt hans uppfattning "stöder Vasa".

Petteri Orpo tar också ställning för tvåspråkigheten och säger att han har bett att sjukhusledningarna i Åbo, Björneborg och Vasa samlas för att komma överens om hur man på bästa sätt tryggar servicen.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

7 000 tranor drar till sig stor publik

VASA Det gäller att ha tid, tur och tålamod om man vill se en stor tranplog flyga över en på Söderfjärden – och det hela kan vara över på 20 minuter.

Nyhetsbild
Utrikes

Macron presenterade EU-vision för Sipilä

Nästa vecka planerar Frankrikes president Emmanuel Macron att presentera en rad innovativa EU-planer, varav en del kanske skjuts ned genast.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan