NyhetsbildZoom
På senare år har forskarna med stor oro iakttagit hur snabbt Larsen C-sprickan växt. I Foto: NASA/MARIA-JOSE VINAS

Nytt ofantligt isberg på gång i Antarktis

FNB-TT-Lars Pedersen -
Ett isberg större än Gotland och Öland ihop är på väg att födas i Antarktis. Den enorma ismassan tros slita sig från glaciärisen inom några månader.

Det geografiska dramat utspelar sig på Larsens shelfis vid Antarktiska halvön, den mest norra och utsatta delen av kontinenten som sträcker sig upp mot Sydamerika.

Larsens shelfis var uppdelad i tre delar, A, B och C. Larsen A och en mindre del av Larsen B bröts sönder 1995. Större delen av Larsen B följde efter 2002 och resten slet sig loss 2015.

Nu är det strax dags för en jättedel av Larsen C – som blir ett av världens hittills tio största isberg.

På senare år har forskarna med stor oro iakttagit hur snabbt Larsen C-sprickan växt. I december accelererade takten och på bara några veckor sprack ytterligare 18 kilometer upp.

En cirka 350 meter tjock och runt 5 000 kvadratkilometer stor flytande ishylla "hänger sig" nu fast med i sammanhanget futtiga 20 kilometer.

– Det skulle förvåna mig om den inte bryter sig loss inom de närmaste månaderna, säger professor Adrian Luckman vid universitetet i Swansea till BBC.

Det nya megaisberget blir alltså större än Gotland (3 140 kvadratkilometer) och Öland (1 341 kvadratkilometer) tillsammans. Hur länge det kan hålla ihop efter den så kallade kalvningen är oklart. Larsen B bröts sönder till tusentals mindre isberg som flöt ut i oceanen.

Enligt forskarna handlar detta om en geografisk snarare än klimatologisk process. Sprickan har funnits i årtionden. Möjligen har den globala uppvärmningen påskyndat sprickbildningen, men sambandet är inte bevisat.

Skulle hela Larsen C kollapsa finns risk för en ökad höjning av havsnivåerna. Shelfisarna fungerar som bromsklossar för inlandsisen. Utan shelfis kan glaciärerna snabbare nå havet och brytas ned.

Isarna i Antarktis

  • Inlandsisen i Antarktis täcker ett område på 14 miljoner kvadratkilometer, en yta lika stor som USA och EU tillsammans.
  • På flera ställen runt kontinenten pressas isen ut i havet där den flyter som stora ishyllor, så kallade shelfisar.
  • Klimatet över merparten av kontinenten har varit relativt stabilt sedan mätningarna startade för cirka 50 år sedan. Undantaget är
  • Antarktiska halvön där temperaturen höjts kraftigt, med i genomsnitt 2,8 grader Celsius under perioden. Detta är den troliga orsaken till att shelfisarna runt halvön håller på att brytas sönder.?
  • Källor: Nasa, NE

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan