NyhetsbildZoom
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu besöker platsen där en lastbil körde in i en folksamling i Jerusalem på söndagen. Foto: AFP/Lehtikuva

Lastbil körde in i folkmassa i Jerusalem - flera döda

FNB-TT-Vbl -
Minst fyra personer har dött och femton är skadade efter att en lastbil rammat fotgängare, rapporterar Haaretz.

Föraren ska ha skjutits. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att gärningsmannen var en IS-anhängare.

Dådet kan ses som ett tecken på en pågående upptrappning av konflikten i området, enligt en expert.

Händelsen inträffade på Armon Hanatziv-promenaden, som är ett populärt turiststråk i staden. Enligt polisen avvek lastbilsföraren plötsligt från vägen och körde rakt in i en grupp människor som just hade gått av en buss, skriver tidningen.

– Omkring tio människor låg på marken nära gatan. Några av dem var fastklämda under lastbilen, säger en ambulanssjukvårdare till
Jerusalem Post.

Polisen misstänker terrormotiv, enligt israeliska medier.

För några av de skadade är tillståndet allvarligt.

Björn Brenner, Mellanösterforskare vid Försvarshögskolan i Sverige, ser attentatet som ett bevis på att våldsvågen i området inte är över.

– Det är en väldigt känslig situation i Jerusalem och med minsta politiska förändring riskerar detta att explodera i något större, säger han till TT.

Attackerna som genomförts det senaste året har ofta varit knivdåd eller ramningar med personbilar. Det faktum att det nu rör sig om en lastbilsattack ser Björn Brenner som ett tecken på en upptrappning.


Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Missväxt och tyfus spred skräck

NÖDÅREN 1866-1868 Död och elände plågar Finland i slutet av 1860-talet. Under de ödesdigra nödåren dör 270 000 finländare. Men i Finlands historia har nödåren hamnat i skymundan.

Lokalt

Skolan – den osynliga bomben som tickar

I åratal har man åtgärdat skolor först när ­mätningar visat problem med inomhusluften. Nu kämpar kommunerna för att hinna i kapp och förbi problemet.

Opinion

Kommunen, pengarna och vi

KOLUMN "Hösten innebär budgettider i både stat och kommun. Det är nu vi förtroendevalda ska bestämma de ekonomiska ramar som i kombination med investeringsbudgeten kommer att styra arbetet och utvecklingen i våra kommuner framöver", skriver Michaela Esch.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan