FPA betalade ut basinkomst för första gången

FNB -
De första basinkomsterna betalades ut av Folkpensionsanstalten (FPA) på måndagen. I försöket deltar 2.000 arbetslösa personer i åldern 25–58 år.

De lottades ut i december och får nu en basinkomst på 560 euro i månaden i två års tid.

Basinkomsten är lika stor under hela försöket, oberoende av om basinkomsttagaren har andra inkomster eller inte. Om de som är med i försöket får jobb får de både förvärvsinkomst och basinkomst.

Utbetalningen av basinkomsten upphör ändå om personen exempelvis inleder sin värnplikt, går i pension eller flyttar utomlands.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan