NyhetsbildZoom
Foto: Arkiv

Bluffadvokat kan dömas till tre års fängelse

FNB -
Åklagaren yrkar att en 59-årig man som har verkat som bluffadvokat i södra Finland ska dömas till fängelse i minst tre år.

Enligt åklagaren har mannen representerat nio klienter i flera rättegångar och polisförhör utan att ha några befogenheter.

Finlands Advokatförbund konstaterar att har något liknande inte skett i Finland tidigare.

– Det här verkligen exceptionellt. Jag känner inte till ett enda motsvarande fall, säger förbundets generalsekreterare Minna Melender.

Melender kan inte säga om den åtalade har ansökt om medlemskap i förbundet. Säkert är dock att han inte är medlem.

Utländsk examen

Åklagaren yrkar att mannen ska straffas för nio grova bedrägerier, två förfalskningar samt för brott mot lagen om advokater.

– Han har en utländsk examen, som inte duger i Finland, säger häradsåklagare Päivi Karkela-Aho på åklagarämbetet i Helsingfors.

Det rör sig om en rysk juristexamen. Mannen med rysk bakgrund har olovligt uppträtt som juris kandidat och advokat.

Enligt åtalet har mannen skaffat sig arvoden på sammanlagt 37 000 euro som advokat. Han har uppträtt som advokat i Helsingfors, Vanda, Åbo och Kotka åren 2011–2014.

Förutom fängelsestraffet yrkar åklagaren på ett fem år långt näringsförbud.

Målet behandlades i Helsingfors tingsrätt strax före jul och behandlingen fortsätter i februari för att en åtalspunkt ska utredas ytterligare.

Mannen nekar

Päivi Karkela-Aho säger att mannen har nekat till brotten.

– Han anser att han inte har gjort något med avsikt. Han säger att han trodde att han har rätt att verka här, säger hon.

Minna Melender säger att det krävs ett beslut av Utbildningsstyrelsen om den utländska juristexamen kan jämställas med en finländsk innan den som har en sådan examen får rätt att verka som advokat i Finland. En advokat från ett annat EU-land kan dock verka som advokat i Finland om hen är medlem i advokatförbundet i sitt hemland.

Tidningen Ilta-Sanomat var först med nyheten.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Missväxt och tyfus spred skräck

NÖDÅREN 1866-1868 Död och elände plågar Finland i slutet av 1860-talet. Under de ödesdigra nödåren dör 270 000 finländare. Men i Finlands historia har nödåren hamnat i skymundan.

Lokalt

Skolan – den osynliga bomben som tickar

I åratal har man åtgärdat skolor först när ­mätningar visat problem med inomhusluften. Nu kämpar kommunerna för att hinna i kapp och förbi problemet.

Opinion

Kommunen, pengarna och vi

KOLUMN "Hösten innebär budgettider i både stat och kommun. Det är nu vi förtroendevalda ska bestämma de ekonomiska ramar som i kombination med investeringsbudgeten kommer att styra arbetet och utvecklingen i våra kommuner framöver", skriver Michaela Esch.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan