NyhetsbildZoom
Viveca Dahl.

Mänskligt kött

Viveca Dahl -
Österbottniska riksdagsmannen Lasse Hautala (Centern, Kauhajoki) anser att Reklametiska rådet inte förstår sig på humor.

I stället har rådet visavi reklam för österbottniskt kött intagit ”en snävt feministisk infallsvinkel.” Han skriver så i en kommentar till en nyhet i tidningen Ilkka (26.1.).Nyheten handlar om att företaget Laidun Hereford i Teuva/Östermark fått en anmärkning av rådet för reklamsloganen ”Bättre kött än på Tinder."

Tinder är en kontaktspalt som fungerar via mobiltelefon. Bland andra bussresenärer i huvudstadsregionen har kunnat läsa budskapet i bussen.

Reklametiska rådet - som lyder under Centralhandelskammaren - anser att formuleringen strider mot god sed och är sårande ur jämställdhetsperspektiv. Rådet anser nämligen, ur sin ”snävt feministiska synvinkel”, att ordet kött syftar på kvinnor och därför förstärker en nedlåtande kvinnosyn.Lasse Hautala påpekar att sloganen är fullständigt könsneutral. Det blir alltså bättre, försvarbart, om både könen betraktas som kött?

Ifall vi levde i en värld där det inte förkom att kvinnor, i mindre utsträckning män och barn, säljs som dött kött för sexuellt bruk kunde man kanske kosta på sig att skämta om mänskligt kött. En sådan värld har vi inte.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Missväxt och tyfus spred skräck

NÖDÅREN 1866-1868 Död och elände plågar Finland i slutet av 1860-talet. Under de ödesdigra nödåren dör 270 000 finländare. Men i Finlands historia har nödåren hamnat i skymundan.

Lokalt

Skolan – den osynliga bomben som tickar

I åratal har man åtgärdat skolor först när ­mätningar visat problem med inomhusluften. Nu kämpar kommunerna för att hinna i kapp och förbi problemet.

Opinion

Kommunen, pengarna och vi

KOLUMN "Hösten innebär budgettider i både stat och kommun. Det är nu vi förtroendevalda ska bestämma de ekonomiska ramar som i kombination med investeringsbudgeten kommer att styra arbetet och utvecklingen i våra kommuner framöver", skriver Michaela Esch.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan