På Norrvalla i Vörå och Solvalla i Esbo kan man avlägga grundexamen inom idrott – på svenska – och därmed bli idrottsledare. Tillsammans med Solvalla i Esbo står Norrvalla för den enda svenskspråkiga yrkesutbildningen i landet i branschen och Anna Bertills, vd för Folkhälsan Utbildning Ab, beskriver det som en bred utbildning med många specialiseringsmöjligheter:

– Som idrottsledare kan du gå direkt ut i arbetslivet och söka anställning, du kan starta eget företag eller studera vidare,  såsom till personal trainer, kostrådgivare, mental tränare eller coach. Det är också en del som fortsätter inom den populära massörslinjen som är en vuxenutbildning.

Emilia Söderman från Malax valde det sistnämnda. Hon fick sin idrottsledarexamen ifjol och studerar nu vidare på Åbo Akademi, med sikte på att i huvudsak bli gymnastiklärare. 

– Jag trivdes jättebra på Norrvalla och saknar den goda gemenskapen här, konstaterar Emilia. 

Linus Ljung från Larsmo går nu tredje året på idrottsledarutbildningen och instämmer:

– Det är toppen på alla vis. Jag har goda möjligheter att träna själv här och jag skulle gärna jobba som personlig tränare på något gym i framtiden.

Niclas Wiitala har även han samma examen, som han sedan byggt på med samtliga specialiseringsutbildningar på Norrvalla, och arbetar som idrottsledare och PT sedan 2013.

– De studerande lär sig att leda och träna alla typer av grupper – allt från barn till seniorer, i olika miljöer. Studierna rymmer kreativitet, att lära sig stå framför en grupp, att alltid ha en reservplan och att kunna bjuda på det lilla extra bland människor. Samtidigt kan man välja att bli spinning-instruktör, simlärare, vattengympaledare eller första hjälpledare, tillägger han. 

Även en kurs i företagande ingår i studierna och den som vill kan kombistudera och samtidigt
avlägga studentexamen.

– Den sociala kompetensen är en viktig del av våra utbildningar och just kontakten till andra människor är speciellt värdefull, tillägger Anna.

Möjligheterna är oändliga i yrkeslivet och de studerande har även möjlighet att börja jobba här på Norrvalla redan under studietiden. De får således en bra grund för att komma ut i arbetslivet, och i studierna ingår hela fyra praktikperioder. Utbildningarna på Norrvalla digitaliseras delvis vartefter och därmed ökar valmöjligheterna ytterligare.

– Det är också möjligt att avlägga studier inom Åbo Akademis öppna högskola under studietiden hos oss – bland annat idrottspsykologi har varit en populär helhet, säger Anna.

De är alla överens om att branschen förändras och växer. 

– För tio år sedan var det en lyx att anlita en PT – idag är ribban mycket lägre, konstaterar Niclas.