Linus Ljung, Anna Bertills - vd för Folkhälsan Utbildning Ab - Emilia Söderman samt Niclas Wiitala - personal trainer och idrottsledare - är alla överens om att man som idrottsledare har en ljus framtid med många möjligheter. Studierna till idrottsledare är 180 kompetenspoäng och kan avläggas utgående från din personliga studieplan. Du kan sedan komplettera med olika specialiseringsutbildningar och bli PT, kostrådgivare, mental tränare eller massör.

Välj ett framtidsyrke – bli idrottsledare

I takt med att vår åldersstruktur förändras, krävs även allt mer satsningar på arbetsförmåga och hälsa. Ett yrke inom branschen kan därför med fog kallas för framtidsyrke.

På Norrvalla i Vörå och Solvalla i Esbo kan man avlägga grundexamen inom idrott – på svenska – och därmed bli idrottsledare. Tillsammans med Solvalla i Esbo står Norrvalla för den enda svenskspråkiga yrkesutbildningen i landet i branschen och Anna Bertills, vd för Folkhälsan Utbildning Ab, beskriver det som en bred utbildning med många specialiseringsmöjligheter:

– Som idrottsledare kan du gå direkt ut i arbetslivet och söka anställning, du kan starta eget företag eller studera vidare,  såsom till personal trainer, kostrådgivare, mental tränare eller coach. Det är också en del som fortsätter inom den populära massörslinjen som är en vuxenutbildning.

Emilia Söderman från Malax valde det sistnämnda. Hon fick sin idrottsledarexamen ifjol och studerar nu vidare på Åbo Akademi, med sikte på att i huvudsak bli gymnastiklärare. 

– Jag trivdes jättebra på Norrvalla och saknar den goda gemenskapen här, konstaterar Emilia. 

Linus Ljung från Larsmo går nu tredje året på idrottsledarutbildningen och instämmer:

– Det är toppen på alla vis. Jag har goda möjligheter att träna själv här och jag skulle gärna jobba som personlig tränare på något gym i framtiden.

Niclas Wiitala har även han samma examen, som han sedan byggt på med samtliga specialiseringsutbildningar på Norrvalla, och arbetar som idrottsledare och PT sedan 2013.

– De studerande lär sig att leda och träna alla typer av grupper – allt från barn till seniorer, i olika miljöer. Studierna rymmer kreativitet, att lära sig stå framför en grupp, att alltid ha en reservplan och att kunna bjuda på det lilla extra bland människor. Samtidigt kan man välja att bli spinning-instruktör, simlärare, vattengympaledare eller första hjälpledare, tillägger han. 

Även en kurs i företagande ingår i studierna och den som vill kan kombistudera och samtidigt
avlägga studentexamen.

– Den sociala kompetensen är en viktig del av våra utbildningar och just kontakten till andra människor är speciellt värdefull, tillägger Anna.

Möjligheterna är oändliga i yrkeslivet och de studerande har även möjlighet att börja jobba här på Norrvalla redan under studietiden. De får således en bra grund för att komma ut i arbetslivet, och i studierna ingår hela fyra praktikperioder. Utbildningarna på Norrvalla digitaliseras delvis vartefter och därmed ökar valmöjligheterna ytterligare.

– Det är också möjligt att avlägga studier inom Åbo Akademis öppna högskola under studietiden hos oss – bland annat idrottspsykologi har varit en populär helhet, säger Anna.

De är alla överens om att branschen förändras och växer. 

– För tio år sedan var det en lyx att anlita en PT – idag är ribban mycket lägre, konstaterar Niclas.
Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Missväxt och tyfus spred skräck

NÖDÅREN 1866-1868 Död och elände plågar Finland i slutet av 1860-talet. Under de ödesdigra nödåren dör 270 000 finländare. Men i Finlands historia har nödåren hamnat i skymundan.

Lokalt

Skolan – den osynliga bomben som tickar

I åratal har man åtgärdat skolor först när ­mätningar visat problem med inomhusluften. Nu kämpar kommunerna för att hinna i kapp och förbi problemet.

Opinion

Kommunen, pengarna och vi

KOLUMN "Hösten innebär budgettider i både stat och kommun. Det är nu vi förtroendevalda ska bestämma de ekonomiska ramar som i kombination med investeringsbudgeten kommer att styra arbetet och utvecklingen i våra kommuner framöver", skriver Michaela Esch.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?