Bagagestrejk kan skjutas upp

FNB -
Luftfartsunionen IAU föreslår att den strejk som tidigare prickats in att börja den 17 februari skjuts upp. För att strejken inte ska bli av har IAU har framfört vissa villkor till arbetsgivarorganisationen Palta.

IAU:s medlemmar jobbar med bland annat bagagehantering och säkerhetskontroll. Om strejken blir av gäller den IAU-medlemmar som jobbar för Airpro.

Unionen kräver bland annat att arbetarna ersätts för de extratimmar som hittills under året genomförts i enlighet med regeringens konkurrenskraftsavtal. Branschen har inget gällande kollektivavtal som slår fast några regler för hur kraven på ökad arbetstid ska uppnås.

IAU kan rent juridiskt inte ställa in strejken utan att vara överens med Palta. Parterna träffades på onsdagen och ska fortsätta förhandla på fredag.

Palta och IAU har redan varit i arbetsdomstolen en gång på grund av konkurrenskraftsavtalet. Palta yrkade då på att IAU gått med på ett nytt kollektivavtal som gäller jobb för Airpro. Arbetsdomstolen hittade inga tecken på det, utan dömde till IAU:s fördel. IAU uppgav då att man i åratal försökt komma med i förhandlingarna om Airpros kollektivavtal.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan