NyhetsbildZoom
Fredrik Råholm är väl förberedd inför Botniavasan. Foto: Roy Mäki-Fränti

"Spåren blir ett problem i Botniavasan"

Marcus Landgärds/mediestuderande vid Åbo Akademi -
På söndag är det dags för Botniavasan. Solfbon Fredrik Råholm ska delta i tävlingen för tredje gången. Han ser inte det som något problem att tävlingen har flyttats till Vörå skidcentrum.

Fredrik Råholm, 35, fick upp ögonen för långdistanslopp för bara fyra år sedan. Sen han deltog i Botniavasan för första gången har behovet av att få delta i långdistanslopp ökat varje år. 

– Det var lite av en slump att jag började skida. De gånger jag skidade var när jag var med svärföräldrarna till Lappland. 2013 fick jag en spontan idé att jag skulle delta i Finlandialoppet i Lahtis. Då blev det att köpa rullskidor och sen var det bara börja på, säger Råholm. 

I år arrangeras Botniavasan vid skidcentret i Vörå. Sträckan som deltagarna ska skida är 40 kilometer fördelat på åtta varv.

– Jag tycker inte det är någon skillnad att loppet går vid skidcentret i stället för i den vanliga terrängen. Det viktigaste är att Botniavasan ordnas så att de inte skjuter fram eller ställer in loppet. Spåren kommer att bli ett problem i tävlingen. När det är många deltagare som skidar i samma spår brukar spåren bli sönderkörda efter några kilometer, säger Råholm.

Det har varit blandade känslor kring att tävlingen ordnas vid skidcentret i Vörå. 

– Det har varit ganska mycket gnäll och kritik inför loppet. Folk har krävt pengarna tillbaka och så vidare. Det är så här vintrarna ser ut i Finland nu för tiden och det gäller att göra det bästa av situationen. 

Råholm har kunnat förbereda sig bra inför Botniavasan. Förra helgen deltog han i Finlandialoppet i Lahtis och ett 1,8 kilometers skidspår har funnits till förfogande i Solf sedan slutet av november. 

Någon pallplats siktar Råholm inte ännu på.

– Jag brukar ha som mål att jag ska skida snabbare än förra året. Hittills har jag förbättrat min tid varje år.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

7 000 tranor drar till sig stor publik

VASA Det gäller att ha tid, tur och tålamod om man vill se en stor tranplog flyga över en på Söderfjärden – och det hela kan vara över på 20 minuter.

Nyhetsbild
Utrikes

Macron presenterade EU-vision för Sipilä

Nästa vecka planerar Frankrikes president Emmanuel Macron att presentera en rad innovativa EU-planer, varav en del kanske skjuts ned genast.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan