Fredrik Råholm, 35, fick upp ögonen för långdistanslopp för bara fyra år sedan. Sen han deltog i Botniavasan för första gången har behovet av att få delta i långdistanslopp ökat varje år. 

– Det var lite av en slump att jag började skida. De gånger jag skidade var när jag var med svärföräldrarna till Lappland. 2013 fick jag en spontan idé att jag skulle delta i Finlandialoppet i Lahtis. Då blev det att köpa rullskidor och sen var det bara börja på, säger Råholm. 

I år arrangeras Botniavasan vid skidcentret i Vörå. Sträckan som deltagarna ska skida är 40 kilometer fördelat på åtta varv.

– Jag tycker inte det är någon skillnad att loppet går vid skidcentret i stället för i den vanliga terrängen. Det viktigaste är att Botniavasan ordnas så att de inte skjuter fram eller ställer in loppet. Spåren kommer att bli ett problem i tävlingen. När det är många deltagare som skidar i samma spår brukar spåren bli sönderkörda efter några kilometer, säger Råholm.

Det har varit blandade känslor kring att tävlingen ordnas vid skidcentret i Vörå. 

– Det har varit ganska mycket gnäll och kritik inför loppet. Folk har krävt pengarna tillbaka och så vidare. Det är så här vintrarna ser ut i Finland nu för tiden och det gäller att göra det bästa av situationen. 

Råholm har kunnat förbereda sig bra inför Botniavasan. Förra helgen deltog han i Finlandialoppet i Lahtis och ett 1,8 kilometers skidspår har funnits till förfogande i Solf sedan slutet av november. 

Någon pallplats siktar Råholm inte ännu på.

– Jag brukar ha som mål att jag ska skida snabbare än förra året. Hittills har jag förbättrat min tid varje år.