NyhetsbildZoom
Patrik Back

Kuntsis tröskel måste sänkas

Patrik Back -
Kuntsi museum för modern konst i Vasa firar tioårsjubileum. Museets potential för att bli ett kulturellt vardagsrum är hög – och ännu ouppfylld.

Finlands museer hade rekordmånga besökare i fjol. Under 2016 gjordes 6,6 miljoner museibesök, enligt Finlands museiförbund. Det var kring en femtedel fler än under 2015. Besökarantalet har legat kring fem miljoner i flera års tid. Museiförbundet uppger att den största orsaken till det ökade besökarantalet är museikortet, som togs i bruk på våren 2015. Kortet är en årsbiljett till kring 250 museer i hela landet.Men i Vasa är trenden den motsatta. Under fjolåret sjönk museernas besökarantal. Kuntsi hade 8 565 besökare. Det är alltför lite.

Det finns anledning att fira Kuntsis tioårsjubileum – men det finns också all anledning att fundera på hur den negativa trenden ska brytas. Det går inte att gömma sig bakom en negativ allmän trend, eftersom det nationellt inte råder en sådan.

Museerna i Vasa har spartider. Listan med sparåtgärder har varit lång och innebar bland annat minskat antal utställningar. Det är svårt att få fler besökare med färre utställningar. Då ska utställningarna ­vara angelägna, genomtänkta och aktuella. Kuntsis utställningar är stabila – men inte häpnadsväckande. Den på pappret mest spektakulära och namnstarkaste utställningen nådde aldrig museet, nämligen den planerade Nan Goldin-utställningen 2008.

Efter tio år är Kuntsi visserligen etablerat i Vasa, men museet har varken uppnått uppseendeväckande nivåer gällande utställningarna eller blivit ett kulturellt vardagsrum. Trots att potentialen – på många sätt – finns för att vara ett kulturellt flaggskepp som lockar både ortsbor och turister. Det geografiska läget är ypperligt – oavsett om det råder turistsäsong eller inte.I slutet av 1980-talet var den internationella trenden att saluföra ”ett kanonkafé med ett trevligt museum anslutet”. Många museer lyckades locka publik eftersom de anammade ­idéer från hårt kommersiella sektorer. Museerna i ­Vasa lyckades aldrig fånga upp cafétrenden, som nu är en självklarhet på andra platser. Flera har försökt, men tyvärr inte lyckats få lönsamhet i Kuntsis caféverksamhet. Utvecklingen har gått vidare på andra håll. Nu är utmaningen för de stora museerna att visa de gamla konstverken på ett nytt sätt för en kunnig publik.

I Vasa – och på Kuntsi – är utmaningarna mycket större än så. Men även här krävs både kunskap och kommersiellt tänk för att komma framåt.

Det är inte riktigt rättvist att jämföra små ­museer i små städer med större museer i betydligt större städer, men några kopplingar kan ändå göras. Helsingfors Art Museum (HAM) slog publikrekord förra året. Den största besökarmagneten var Yayoi Kusamas utställning "In Infinity" som på tre månader lockade över 154 000 besökare. Den färggranna utställningen resulterade i otaliga besökarbilder på sociala medier.

"Vi har lyckats sänka tröskeln. Personer i olika ålder och med varierande bakgrund som inte brukar besöka museer har hittat HAM" säger Maija Tanninen-Mattila, HAM:s chef, i ett pressmeddelande.

Det är länge sedan Kuntsi sänkt trösklar. Den pågående utställningen "Art battle" är ett försök. Alla med intresse att själv skapa en konstutställning fick anmäla sig till "Art battle". 24 personer valdes till att göra utställningen.­ Det krävdes ingen tidigare­ konst­erfaren­het. Det är ett fint initiativ – men det krävs mer. Kanske inte enbart kvalitativa utställningar. På Wasa teater har antalet gästspel ökat – vissa av gästspelen lockar publik som vanligtvis inte besöker teatern särskilt ofta. Söndagskonserterna – med kända finska artister – på stadsteatern är ett annat exempel på hur man får ny publik till teaterhuset. Kuntsi har inte lyckats etablera något motsvarande koncept.

Museiväsendet måste finna sig i små resurser – men spartiderna till trots så måste det börja hända mer intressanta saker på Kuntsi. Närmiljön har eller håller på att rustas upp. Vid Fiskstranden satsas det på restaurangnybygge, vilket troligen leder mer folk till området. Dessutom finns både Academill och Vasa universitet inom synhåll. Kunskap och studerande finns alltså i Kuntsis närhet. Det finns möjlighet till synergieffekter, men de måste skapas. Kuntsis potential är hög – men tyvärr är tröskeln det också.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Två personer knivhögg sig själva vid riksdagen

Två personer med utländsk bakgrund har knivhuggit sig själva framför riksdagshuset i Helsingfors, säger riksdagshusets säkerhetschef Jukka Savola till FNB.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu kommer sommarvärmen

I helgen får Österbotten temperaturer på närmare 20 grader. Det är en glad överraskning efter sommaren som i Vasa bjöd på en enda riktigt varm dag.

Nyhetsbild
Lokalt

Inbrottstjuv misstänks för flera brott

I RÄTTEN En 32-årig man från Vasa åtalas för bland annat grov stöld, narkotikabrott och skadegörelse. Åklagaren yrkar på minst åtta månaders villkorligt fängelse.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan