Matilda Smeds får ge  Juuso Mäkelä segerkransen efter en spurtuppgörelse. Juuso Mäkelä vann Botniavasan. Anni Ruostekoski vid varvning. Anni Ruostekoski åker i mål efter att hon fått segerkransen av David Bamm.

Mäkelä och Ruostekoski segrare i Botniavasan

Josefin Torrkulla -
Juuso Mäkelä spurtslog Jarmo Rissanen. Anni Ruostekoski åkte däremot in i mål som ohotad etta i damklassen.

På väg ut på sista varvet av åtta var två åkare loss - Juuso Mäkelä från Alajärvi och Jarmo Rissanen från OHS.

Mäkelä parstakade uppför den första backen. Rissanen diagonalade och tog sig förbi. När de åkte in mot målet vid skidcentrum i Vörå var läget det omvända.

-Jag funderade före loppet på vilka skidor jag skulle välja, men beslöt mig för att det inte ska vara fäste under skidorna här i slutet av banan, säger Mäkelä.

Är du en bra spurtare?

-Nej, inte speciellt. Men när alla börjar vara trötta har jag en förhållandevis bra spurt, säger Mäkelä.

Han vann det 40 kilometer långa loppet på tiden 1.50.50. Tvåan Rissanen var tre sekunder långsammare. Trean Mika Ruokonen från Vehkalahden Veikot förlorade 1.24.

Anni Ruostekoski från Vaasan Hiihtäjät ledde damklassen från start till mål. Hon gick i mål på tiden 2.13.37.

-Jag ville åka fort. Och jag hade bra killar omkring mig att kämpa mot, säger Ruostekoski.

Hon gillade banan. Den gav omväxling åt kroppens musklerna.

-Det var överranskande gott om plats i spåret också. Där får man lyfta på hatten åt arrangörerna, säger Ruostekoski.

I fjol gjorde hon sitt första Botniavasan och var tvåa.

I år blev Karolina Höglund från Falken tvåa och Karina Jungar från Brahe trea. De var bägge mer än 20 minuter efter Ruostekoski.


Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan