NyhetsbildZoom
Nätkabel. Foto: 123rf

Så fixar du ditt trådlösa internet

Jonny Smeds -
Trött på svagt nätverk hemma? Med några enkla knep får du ett stabilare internet.

Många av oss har varit med om det. Du har valt en thriller på Netflix, poppat popcorn och när du sitter som på nålar när filmens mördare ska avslöjas avbryts filmen för att ladda i ett par sekunder och all stämning är som bortblåst.

Eller som när räkningarna ska betalas och du väljer godkänn så bryts internetuppkopplingen och man tvingas knacka in konto- och referensnummer igen. Boven i dramat kan vara svag signal på det trådlösa internet.

Harri Suokko, verkställande direktör vid Anvia säger att det finns olika knep för att få bättre signal på nätverket.

En orsak till att signalen i hemmet kan vara svag är att routern är placerad på en annan våning än den man befinner sig på. Det går att lösa genom att dra en kabel mellan våningarna, men det finns även trådlösa alternativ.

– Jag bor själv i ett tvåvåningshus och har löst problemet med att ha en router bredvid TV:n där nere och en router på övre våningen. Båda har samma signal, säger Suokko.

Ett annat alternativ är att köpa en räckviddsförlängare som man kopplas in i ett vanligt eluttag. Priserna på förlängarna varierar mellan 50-100 euro.

När det kommer till valet av router, det vill säga nätverksanslutningen som kopplar samman nätverk och förmedlar trafik, skulle Suokko i dagens läge välja en router som har 5 gigahertz i stället för en 2,4 gigahertz. En router på 2,4 gigahertz är mycket trafikerad eftersom de flesta nätverk ligger på den frekvensen.

– En router med 5 gigahertz har kortare räckvidd men har fler kanaler vilket gör att grannarnas nätverk inte kan störa lika enkelt, Suokko.

Routern ska placeras så långt som möjligt från en vägg eftersom nätets frekvens är så hög att den inte kan gå igenom väggar eller golv.

– Helst skulle man placera den mitt i rummet, men det kanske man inte vill. Placerar man den ungefär en halv meter från väggen är det bra.

Även mikrovågsugnar, trådlösa högtalare och vissa externa skärmar och LCD-displayer kan ha en negativ inverkan på signalen.

Hur man riktar routerns antenn är också avgörande. Suokko säger att den bör placeras så att den riktas rakt upp för att få in bästa möjliga signal.

I nyare hus kan det vara knepigare att få en stark nätsignal och även mobilsignal vilket beror på att moderna fönster blockerar signalerna. Suokko har även ett förslag på hur man löser det problemet.

– Man kan installera en antenn utanför huset, säger Suokko.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Missväxt och tyfus spred skräck

NÖDÅREN 1866-1868 Död och elände plågar Finland i slutet av 1860-talet. Under de ödesdigra nödåren dör 270 000 finländare. Men i Finlands historia har nödåren hamnat i skymundan.

Lokalt

Skolan – den osynliga bomben som tickar

I åratal har man åtgärdat skolor först när ­mätningar visat problem med inomhusluften. Nu kämpar kommunerna för att hinna i kapp och förbi problemet.

Opinion

Kommunen, pengarna och vi

KOLUMN "Hösten innebär budgettider i både stat och kommun. Det är nu vi förtroendevalda ska bestämma de ekonomiska ramar som i kombination med investeringsbudgeten kommer att styra arbetet och utvecklingen i våra kommuner framöver", skriver Michaela Esch.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan