Många av oss har varit med om det. Du har valt en thriller på Netflix, poppat popcorn och när du sitter som på nålar när filmens mördare ska avslöjas avbryts filmen för att ladda i ett par sekunder och all stämning är som bortblåst.

Eller som när räkningarna ska betalas och du väljer godkänn så bryts internetuppkopplingen och man tvingas knacka in konto- och referensnummer igen. Boven i dramat kan vara svag signal på det trådlösa internet.

Harri Suokko, verkställande direktör vid Anvia säger att det finns olika knep för att få bättre signal på nätverket.

En orsak till att signalen i hemmet kan vara svag är att routern är placerad på en annan våning än den man befinner sig på. Det går att lösa genom att dra en kabel mellan våningarna, men det finns även trådlösa alternativ.

– Jag bor själv i ett tvåvåningshus och har löst problemet med att ha en router bredvid TV:n där nere och en router på övre våningen. Båda har samma signal, säger Suokko.

Ett annat alternativ är att köpa en räckviddsförlängare som man kopplas in i ett vanligt eluttag. Priserna på förlängarna varierar mellan 50-100 euro.

När det kommer till valet av router, det vill säga nätverksanslutningen som kopplar samman nätverk och förmedlar trafik, skulle Suokko i dagens läge välja en router som har 5 gigahertz i stället för en 2,4 gigahertz. En router på 2,4 gigahertz är mycket trafikerad eftersom de flesta nätverk ligger på den frekvensen.

– En router med 5 gigahertz har kortare räckvidd men har fler kanaler vilket gör att grannarnas nätverk inte kan störa lika enkelt, Suokko.

Routern ska placeras så långt som möjligt från en vägg eftersom nätets frekvens är så hög att den inte kan gå igenom väggar eller golv.

– Helst skulle man placera den mitt i rummet, men det kanske man inte vill. Placerar man den ungefär en halv meter från väggen är det bra.

Även mikrovågsugnar, trådlösa högtalare och vissa externa skärmar och LCD-displayer kan ha en negativ inverkan på signalen.

Hur man riktar routerns antenn är också avgörande. Suokko säger att den bör placeras så att den riktas rakt upp för att få in bästa möjliga signal.

I nyare hus kan det vara knepigare att få en stark nätsignal och även mobilsignal vilket beror på att moderna fönster blockerar signalerna. Suokko har även ett förslag på hur man löser det problemet.

– Man kan installera en antenn utanför huset, säger Suokko.