NyhetsbildZoom
Helgguiden. Foto: Shutterstock

Det händer i Österbotten i helgen

Jonny Smeds -
Helgen bjuder på något för alla. Det blir dans, spelmässa, yoga och en mängd filmpremiärer.

Musik

Rockföringen RÅAV vid Åbo Akademi arrangerar Rock of Ages vid Oliver's Inn på fredag. Under kvällen spelas välkända 80's hits. Dörrarna öppnas klockan 20.00.

St Marcus blues Band uppträder på Ritz på lördag. Bandet grundades 1967 och är ett av nordens äldsta bluesband. Även på Doo Boop blir det musik när Peter Hauptmann Quartz Kvartett uppträder. Kvartetten består av musiker från Vasa och Jakobstad.

De som gillar finsk rapmusik kan lyssna på rapduon Kuningas Pähkinä & Setä Tamu när de uppträder på Hotelli-Ravintola Route i Laihela på lördag kväll.

På söndag arrangerar Wasa Teater en välgörenhetskonsert som ett bidrag till kampanjen "We see you". Programmet består av föreläsningen “U don´t know” med Hamza Aljubory och Ali Alrubaye och en konsert där lokala artister, teaterns skådespelare samt asylsökande uppträder. Intäkterna används till förmån för papperslösa och asylsökande i Österbotten. Konserten är tyvärr slutsåld. 

Dans

Kuula institutets dansavdelning har uppvisning på fredag klockan 18.00. Gillar man att dansa i par kan man ta på sig dansskorna och bege sig till Stjärnhallen i Nykarleby där Donnez uppträder. Evenemanget pågår mellan 20.30-01.00. Tycker man att klockslagslaget är lite sent kanske eftermiddagsdans i Kronoby samlingshus lämpar sig bättre på söndag. I Kronoby är det Guns rosor som står för takt och ton.

Det blir 80-talskväll med Snowstorm & Magnum Bonum på Cumulus Rantasipi/Waskia på lördag kväll. Sommarnatt, Hög hatt och låga skor är bara två av kända låtar som dessa band gjort. Showtime 21.00. 

Ishockey

Sport möter HIFK på lördag i ishallen klockan 17.00.

Yoga

På lördag kan man utöva yoga i Nykarleby tillsammans med den kända yogaprofilen Malin Berghagen från Sverige. Berghagen är skådespelare, programledare och har gett ut tre böcker om yoga. Dagen består av flera yogapass och avslutas med en föreläsning om naturlig hälsa.

Spel

Den spelintresserade kan bege sig till huvudbiblioteket i Vasa. Retrospelklubben Pelikasetti, Vasa Schacksällskap, Rollspelföreningen Eloria, Retrospelföreningen, Vasa Hacklab, Designcentrum Muova, Wasa Wargames Club visar bland annat spel på iPad och olika brädspel.

Film

Under helgen har ett flertal filmer premiär på Bio Rex i Vasa.

Den animeradefilmen "Vaiana" (även känd som Moana) har premiär på fredag. Filmen handlar om Vaiana, dotter till hövdingen över en polynesisk stam, som valdes ut av självaste havet för att återförena en mystisk relik med sin gudinna. Stammens ö blir drabbad av en förödelse och Vaina ger sig ut på jakt efter Maui, en legendarisk halvgud, i hopp om att kunna rädda sitt folk. Filmen visas på svenska och finska i både 2D och 3D. Bakom filmen står samma skapare som gjorde filmen Frost och Zootropolis.


I filmen "T2 Trainspotting" får vi återigen stifta bekantskap med karaktärerna ur Danny Boyles klassiker Trainspotting från 1996. Det ahr gått 20 år sedan händelserna i ettan. Mark Renton återvänder hem till Skottland. Där väntar alla hans forna vänner och frågan är om det går att förenas efter Rentons svek för 20 år sedan. Premiär blir det på fredag
I filmen "Silence" av Martin Scorsese får vi följa med två jesuitiska präster på resa till Japan där katolicismen förbjudits. Prästerna får bevittna förföljelse av kristna och en regering som vill rensa bort allt som är västerländskt. I huvudrollerna ser vi Liam Neeson, Andrew Garfield och Adam Driver.
Filmen "A cure of wellnes" handlar om en man som får i uppgift att hämta hem sin chef från ett mysiskt spa kallat "Wellness center". Mannen finner snabbt att det är något som inte stämmer vid centret och med dess patienter.

Kino Ritz visar filmen "Moonligt" på söndag klockan 18.00. Filmen handlar om en mans liv från barndomen till vuxen när han växer upp i ett tufft område i Miami.Missade vi något evenemang? Fyll i kommentarsfältet nedan.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan