NyhetsbildZoom
Stig Nygård

Gigafactory 2 i Vasaregionen

Stig Nygård -
Trots att Vasa nu förs fram som lokomotivet i Teslaprojektet, är det fråga om ett projekt för hela Österbotten, ja för hela Finland.

Statsmakten har bestämt sig för att köra fram Vasa som Finlands alternativ i kampen om Teslas fabrik för litiumjonbatterier i Europa, även kallad Gigafactory 2.I en snabbt utförd kartläggning mellan de nio orter som konkurrerar om etableringen visade ändå Finpros jämförelse att Vasa och Kotka-Fredrikshamn placerade sig i topp. Vasa får full poäng på tre kriterier: aktivitet, placeringsort och högskolesystem. Även Hangö, Raumo och Kotka-Fredrikshamn ligger i topp gällande placeringsort.

Kotka-Fredrikshamn anses som ett bättre alternativ beträffande logistiken, men Vasa var den enda ort som fick full pott på kriteriet ”aktivitet”. Snabbt kan dock den nationella kandidaten bytas ut för att motsvara Teslas krav.

Det stora intresset för etableringen förklaras av att vi talar om en miljardinvestering och tusentals nya arbetstillfällen. I somras invigdes Teslas enorma fabrik Gigafactory 1, i Nevada, USA. En gigantisk investering som ska ha kostat biljätten fem miljarder dollar och som förväntas skapa 6 500 arbetstillfällen när den är klar 2020.

Det är en fabrik som tillverkar såväl litiumjonbatterier som komponenter till Teslas elbilar. I ett senare skede ska fabriken också tillverka bilar. Planen för Teslas europeiska Gigafactory är den samma. Först batterier, senare också bilar.

Enligt Vasa stadsdirektör Tomas Häyry går man som bäst igenom de kriterier Tesla använder som grund för sitt etableringsbeslut. Vasaborna har också etablerat kontakt med Tesla via olika kanaler. Framöver låter Arbets- och näringsministeriet Vasa och Finpro driva projektet framåt. I det racet har inte en enskild stad eller en region tillräckligt stora muskler för att ro ett sådant projekt i hamn.

Denna typ av projekt i miljardklassen är statsledda, och nu ska Finland, i konkurrens med kanske Tyskland, Holland, Spanien och Sverige, försöka hävda sig mot länder med helt andra ekonomiska resurser än vi är vana med.

Målsättningen för Finlands del är nu att komma med på den så kallade korta listan. Med på den listan finns endast en handfull länder, de som tagit sig till finalen och som Tesla sedan spelar ut mot varandra innan de tar sitt etableringsbeslut.

Processen kring Tesla och Gigafactory 2 skulle för något år sedan ha betraktats som storhetsvansinne. Samtidigt ser vi nu resultatet av kloka strategiska beslut som för tiotalet år sedan togs av beslutsfattarna i Vasa.

Regionen har lång erfarenhet av exportinriktad industri, men utvecklingen förändrade marknadsläget. Samarbetet mellan staden och näringslivet har alltid varit smidigt och proaktivt. Nu gällde det att positionera sig inför framtiden.

Identifieringen av förnybar energi som en av de framtida nyckelfrågorna visade sig vara korrekt.

Kombinerat med en långsiktig och konsekvent uppbyggningsfas av kunnande och faciliteter har Vasaregionen etablerat sig som Nordens största energikluster med 140 företag som omsätter 4,4 miljarder euro per år. Hela 11 000 personer jobbar inom klustret och 80 procent av produktionen går på export. Det betyder att internationalismen och goda språkkunskaper färdigt finns i Vasa. Enbart Wärtsilä har vid sin Vasafabrik anställda från 47 olika nationer.

Men också i övriga delar av Österbotten, såväl i Karleby- som i Jakobstadstrakten, har man en stark tradition av exportinriktad verksamhet med spetskunnande och infrastruktur. Allt detta kommer nu att behövas. Dessutom ska råvaran levereras från litiumgruvan i Kaustby.

Den geografiska placeringen av Gigafactory 2 i Vasaregionen är motiverad av den enkla anledningen att det är lättare att rekrytera nyckelpersoner till en region om har ett mångsidigt och kvalitativt utbud inom bildning, fritid och kultur. Livet är ju inte enbart arbete. Trots att Vasa nu förs fram som lokomotivet i Teslaprojektet, är det fråga om ett projekt för hela Österbotten, ja för hela Finland.

Det är ännu oklart när Tesla fattar beslut om nästa batterifabrik, men stadsdirektör Häyry konstaterade i en tv-intervju för Yle (13.2) att Tesla kommer att placera sin fabrik i Finland.

Det återstår att se, men den framåtanda som nu präglar stadens agerande är en viktig signal för hela regionen som garanterat genererar spinn-off-effekter.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Missväxt och tyfus spred skräck

NÖDÅREN 1866-1868 Död och elände plågar Finland i slutet av 1860-talet. Under de ödesdigra nödåren dör 270 000 finländare. Men i Finlands historia har nödåren hamnat i skymundan.

Lokalt

Skolan – den osynliga bomben som tickar

I åratal har man åtgärdat skolor först när ­mätningar visat problem med inomhusluften. Nu kämpar kommunerna för att hinna i kapp och förbi problemet.

Opinion

Kommunen, pengarna och vi

KOLUMN "Hösten innebär budgettider i både stat och kommun. Det är nu vi förtroendevalda ska bestämma de ekonomiska ramar som i kombination med investeringsbudgeten kommer att styra arbetet och utvecklingen i våra kommuner framöver", skriver Michaela Esch.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan