Runt hundratusen personer besöker varje månad Lina Nertby Aurell och Mia Clases svenska blogg Food Pharmacy. De har dessutom sålt en en bok om kopplingen mellan kost och hälsa som blev den femte mest sålda boken i Sverige under 2016.

I onsdags besökte författarna Närpes för att föreläsa om hur man kan använda mat för att få ett friskare liv.

- Vi betonar mat som ursprungligen är ren. Matindustrin fokuserar på så billig mat som möjligt vilket gör den näringsfattig, säger Clase. 

Nertby Aurell och Clase åt tidigare mycket socker, pasta och smörgåsar. Men när tre av deras nära bekanta plötsligt under ett år gick bort i cancer blev de båda hypokondriker.

Då stämde de träff med Stig Bengmark, en professor som under trettio års tid forskat i kostens betydelse för hälsan. Tillsammans med honom startade de bloggen Food Pharmacy.

Efter träffen med Bengmark lade författarna om sin egen kost helt och hållet. I dag använder de grönsaker som bas på tallriken. De äter dessutom kärnhus, skal och blast eftersom det är de delarna i frukt och grönsaker som är de mest näringsrika. 

Livsmedelverket i Sverige rekommenderar 500 gram grönsaker per dag, men Bengmark menar att man bör äta hela två kilo grönsaker varje dag för att kroppen ska fungera optimalt.

- Näringen i grönsaker bekämpar inflammationer som orsakar ett förstadium till kroniska sjukdomar som cancer, alzheimers och allergi, säger Nertby Aurells.

Författarna har också inspirerats av en överläkare i onkologi. Han menar att hjärtsjukdomar skulle kunna förebyggas enbart med hjälp av kosten.

- Förr trodde man att arvet hade större inverkan på hälsan än livsstilen. Nu vet man att kosten kan påverka om en gen ska kopplas på, säger Nertby Aurell.

I tarmen finns 1,5 kilogram bakterier. Växtfibrer göder de goda bakterierna, medan socker göder de onda. Kring 80 procent av immunförsvaret sitter i tarmen och ju mer man göder de goda bakterierna desto starkare immunförsvar får man. 

Nertby Aurell menar att det värsta som människor kan äta är processerad mat och vitt socker. Världshälsoorganisationen WHO pekar också ut socker som det största hotet mot vår hälsa idag.

Enligt författarna överstiger många barn i Sverige det rekommenderade dagliga sockerintaget redan vid frukostbordet då de äter sockrade flingor, juice och yoghurt. Tidigare kallades diabetes typ 2 för åldersdiabetes men då sjukdomen började krypa ner i åldrarna bytte man namn. Dessutom har en tiondel av barn i Europa fettlever, något som endast alkoholister hade förut. 

- Politiker och samhället har ett stort ansvar i den här frågan. De borde beskatta mat som bidrar till sjukdomar och subventionera frukt och grönt, säger Nertby Aurell.

Även pasta och bröd är enligt författarna sockerliknande föda.

- Vetemjöl stärker absolut inte de goda bakterierna. I stället kan man äta durramjöl och bovete, säger Clase.

Nertby Aurell tillägger:

- I vetemjöl finns det bara tomma näringsfattiga kalorier som höjer blodsockret.

Clases tycker det är intressant hur skeptiska människor kan vara då de första gången hör att mat har en stark koppling till hälsan.

- Det är lättare att ta in att man kan äta sig sjuk än att man kan äta sig frisk.