NyhetsbildZoom
Lina Nertby Aurell och Mia Clase föreläste i onsdags om tarmflorans betydelse för hälsan. Foto: Sofie Berg

Ren mat kan motverka sjukdomar

Sofie Berg/Mediestuderande vid Åbo Akademi -
Mat och hälsa har större koppling än vad många tror. I onsdags föreläste Lina Nertby Aurell och Mia Clase om hur ren mat kan förebygga sjukdomar.

Runt hundratusen personer besöker varje månad Lina Nertby Aurell och Mia Clases svenska blogg Food Pharmacy. De har dessutom sålt en en bok om kopplingen mellan kost och hälsa som blev den femte mest sålda boken i Sverige under 2016.

I onsdags besökte författarna Närpes för att föreläsa om hur man kan använda mat för att få ett friskare liv.

- Vi betonar mat som ursprungligen är ren. Matindustrin fokuserar på så billig mat som möjligt vilket gör den näringsfattig, säger Clase. 

Nertby Aurell och Clase åt tidigare mycket socker, pasta och smörgåsar. Men när tre av deras nära bekanta plötsligt under ett år gick bort i cancer blev de båda hypokondriker.

Då stämde de träff med Stig Bengmark, en professor som under trettio års tid forskat i kostens betydelse för hälsan. Tillsammans med honom startade de bloggen Food Pharmacy.

Efter träffen med Bengmark lade författarna om sin egen kost helt och hållet. I dag använder de grönsaker som bas på tallriken. De äter dessutom kärnhus, skal och blast eftersom det är de delarna i frukt och grönsaker som är de mest näringsrika. 

Livsmedelverket i Sverige rekommenderar 500 gram grönsaker per dag, men Bengmark menar att man bör äta hela två kilo grönsaker varje dag för att kroppen ska fungera optimalt.

- Näringen i grönsaker bekämpar inflammationer som orsakar ett förstadium till kroniska sjukdomar som cancer, alzheimers och allergi, säger Nertby Aurells.

Författarna har också inspirerats av en överläkare i onkologi. Han menar att hjärtsjukdomar skulle kunna förebyggas enbart med hjälp av kosten.

- Förr trodde man att arvet hade större inverkan på hälsan än livsstilen. Nu vet man att kosten kan påverka om en gen ska kopplas på, säger Nertby Aurell.

I tarmen finns 1,5 kilogram bakterier. Växtfibrer göder de goda bakterierna, medan socker göder de onda. Kring 80 procent av immunförsvaret sitter i tarmen och ju mer man göder de goda bakterierna desto starkare immunförsvar får man. 

Nertby Aurell menar att det värsta som människor kan äta är processerad mat och vitt socker. Världshälsoorganisationen WHO pekar också ut socker som det största hotet mot vår hälsa idag.

Enligt författarna överstiger många barn i Sverige det rekommenderade dagliga sockerintaget redan vid frukostbordet då de äter sockrade flingor, juice och yoghurt. Tidigare kallades diabetes typ 2 för åldersdiabetes men då sjukdomen började krypa ner i åldrarna bytte man namn. Dessutom har en tiondel av barn i Europa fettlever, något som endast alkoholister hade förut. 

- Politiker och samhället har ett stort ansvar i den här frågan. De borde beskatta mat som bidrar till sjukdomar och subventionera frukt och grönt, säger Nertby Aurell.

Även pasta och bröd är enligt författarna sockerliknande föda.

- Vetemjöl stärker absolut inte de goda bakterierna. I stället kan man äta durramjöl och bovete, säger Clase.

Nertby Aurell tillägger:

- I vetemjöl finns det bara tomma näringsfattiga kalorier som höjer blodsockret.

Clases tycker det är intressant hur skeptiska människor kan vara då de första gången hör att mat har en stark koppling till hälsan.

- Det är lättare att ta in att man kan äta sig sjuk än att man kan äta sig frisk.
Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan