Fototävling mellan Arash Matin och Mikael Nybacka Porträttbild fotograferad med systemkamera. Porträttbild fotograferad med smarttelefon. Inspirationsbild fotograferad med systemkamera. Inspirationsbild fotograferad med smarttelefon. Bild med kort skärpedjup fotograferad med systemkamera. Bild med kort skärpedjup fotograferad med smarttelefon. Bild på mat fotograferad med systemkamera. Bild på mat fotograferad med smarttelefon.

Smarttelefonen utmanar systemkameran

Jonny Smeds -
Vasabladets fotografer ställs ansikte mot ansikte i en fotoduell för att svara på frågan om en smarttelefon kan konkurrera med en systemkamera.

Dagens telefoner och deras kameror har kommit långt i utvecklingen sedan den första luren med inbyggd kamera introduceras år 2000. Frågan är den om de kommit så långt i utveckling att de kan utmana systemkameras plats på kungatronen.

För att få svar på frågan bad vi Vasabladets fotografer Mikael Nybacka och Arash Matin jämföra en Iphone 7 plus med en Canon 5D MK4 med ett EF 24-70 f 2.8 L objektiv.

Fotograferna hade svårt att enas om vem som skulle få lämna trygghetszonen och använda telefon, så de fick helt enkelt dra sticka för att komma överens. Den långa stickan föll på Matin som fick telefonen.

– Jag fotograferar vanligtvis aldrig med telefon, så det här är lite underligt. Jag tycker om att ha kontroll över slutaren, skärpedjup och ISO när jag fotograferar, säger Matin.

Det finns appar till telefoner som gör det möjligt att använda manuella inställningar, men Nybacka säger att det är för klumpigt i jämförelse med en systemkamera.

– Det spelar ingen roll om det finns manuella inställningar om det är gömt bakom tusen menyer. På en systemkamera hittar man inställningarna direkt.


Fotograferna skulle fotografera typiska bilder som laddas upp på sociala medier, porträtt, bilder på mat, inspirerade citat och som bonus skulle de fota en valfri bild med djupt skärpedjup.

För att det skulle vara så jämnt som möjligt listade vi några gemensamma spelregler. Ingen fick använda blixt, filter till objektivet eller en extern ljuskälla.

När de var nöjda med sina verk överförde Nybacka sina bilder på en dator och redigerade bilderna i bildbehandlingsprogrammet Photoshop. Matin fick däremot nöja sig med att redigera sina bilder på telefon i appen Lightroom, något som var nytt för honom.

– Det går förvånansvärt bra att redigera så här. Det är mycket enklare än jag trodde. Allting är så automatiserat, säger Matin.

Men när de jämför slutresultatet konstaterar Matin att man märker klart och tydligt märker skillnad på bildkvaliteten.

– Jag ser färgkvaliteten på systemkamerans bilder. På en systemkamera är sensorn större, vilket betyder bättre omfång och bättre bilder i mörker, säger Matin.


Andra fördelar med en systemkamera enligt fotograferna är att det finns betydligt fler tillbehöv som till exempel objektiv och blixtar.

Även om fotograferna är överens om att systemkameran ännu är överlägsen kan smarttelefonens kamera ha en fördel. Den är alltid med.

– Den kamera som man använder är bäst. Klyschan "Den kamera som man har med är alltid bäst" är en klyscha av en orsak, säger Nybacka.

Fototävlingen

  • Fotograferna ska fotografera: en bild på mat, ett porträtt, en bild med djupt skärpedjup och en valfri inspirationsbild
  • Bilderna får editeras i bildbehandlingsprogram. Systemkameran får använda PC/Mac och telefonen får använda appar.
  • Inga extra verktyg får användas, som till exempel ljussättning, extern blixt eller linsfilter.Och här kan du kolla in resultatet:

Zoom

Porträttbild fotograferad med systemkamera. Foto: Mikael NybackaZoom

Porträttbild fotograferad med smarttelefon. Foto: Arash MatinZoom

Inspirationsbild fotograferad med smarttelefon. Foto: Arash MatinZoom

Inspirationsbild fotograferad med systemkamera. Foto: Mikael NybackaZoom

Bild med kort skärpedjup fotograferad med systemkamera. Foto: Mikael NybackaZoom

Bild med kort skärpedjup fotograferad med smarttelefon. Foto: Arash MatinZoom

Bild på mat fotograferad med systemkamera. Foto: Mikael NybackaZoom

Bild på mat fotograferad med smarttelefon. Foto: Arash Matin

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

7 000 tranor drar till sig stor publik

VASA Det gäller att ha tid, tur och tålamod om man vill se en stor tranplog flyga över en på Söderfjärden – och det hela kan vara över på 20 minuter.

Nyhetsbild
Utrikes

Macron presenterade EU-vision för Sipilä

Nästa vecka planerar Frankrikes president Emmanuel Macron att presentera en rad innovativa EU-planer, varav en del kanske skjuts ned genast.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan