Regeringen beslöt på onsdagen att avstå från såväl motorcykel- som båtskatten. Den enorma kritiken mot förslagen i kombination med ett annalkande kommunalval tvingade regeringen till reträtt.Den sittande regeringen har nu ett oslagbart rekord på lagförslag den först fört fram och sedan dragit tillbaka.

Ryckigheten i regeringen Sipiläs beslutfattande är alltså ingenting nytt. Tidningen Iltasanomat publicerade på torsdagen en lista på 15 lagförslag som regeringen dragit tillbaka.

Förutom motorcykel- och båtskatten har exempelvis förslagen till försämringarna av pensionärernas bostadsstöd, benådandet av rika skattesmitare, höjningen av dagvårdsavgifterna, vårdardimensioneringen, Berners trafikreform och avgifterna på skärgårdsfärjorna alla dragits tillbaka.

Det är givetvis ett faktum att dessa svåra tider kräver obekväma beslut, regeringen har därför en otacksam uppgift.

Samtidigt har tidigare erfarenheter visat att det finländska folket har förståelse för tuffa beslut då det är hårda tider.

Problemet med regeringen Sipilä är att den i sina strukturreformer ägnar sig åt maktpolitik. Då medborgarna upplever besluten som djupt orättvisa, försvinner förståelsen också för övriga förslag.

Om vi dessutom har en regering som på grund av ett mycket svagt beredningsarbete återkommande tvingas dra tillbaka sina egna lagförslag, så är vi i en situation där regeringen genom sitt agerande undergräver förtroendet för politiken.

Nu skulle regeringen ändå ha möjlighet att återvinna åtminstone en del av det förlorade förtroendet genom att visa tillbörlig respekt för den massiva medborgerliga manifestationen som medborgarinitiativet för omfattande jour vid Vasa centralsjukhus blivit.

Om SFP tillsammans med den övriga oppositionen dessutom fångar upp Jacob Södermans utmärkta förslag (HBL 15.2), om att förstärka de drygt 60 000 underskrifterna i medborgarinitiativet genom att lämna in en lagmotion i samma syfte, kanske regeringen inser österbottningarna inte ger sig förrän den omfattande jouren finns i Vasa, och backar.

Och som Söderman helt riktigt konstaterar, "får en pinsam affär ur världen".