NyhetsbildZoom
Stig Nygård

Regeringen gasar och backar

Stig Nygård -
Kan regeringen säkert backa i jourfrågan då de också backat i 15 andra frågor.

Regeringen beslöt på onsdagen att avstå från såväl motorcykel- som båtskatten. Den enorma kritiken mot förslagen i kombination med ett annalkande kommunalval tvingade regeringen till reträtt.Den sittande regeringen har nu ett oslagbart rekord på lagförslag den först fört fram och sedan dragit tillbaka.

Ryckigheten i regeringen Sipiläs beslutfattande är alltså ingenting nytt. Tidningen Iltasanomat publicerade på torsdagen en lista på 15 lagförslag som regeringen dragit tillbaka.

Förutom motorcykel- och båtskatten har exempelvis förslagen till försämringarna av pensionärernas bostadsstöd, benådandet av rika skattesmitare, höjningen av dagvårdsavgifterna, vårdardimensioneringen, Berners trafikreform och avgifterna på skärgårdsfärjorna alla dragits tillbaka.

Det är givetvis ett faktum att dessa svåra tider kräver obekväma beslut, regeringen har därför en otacksam uppgift.

Samtidigt har tidigare erfarenheter visat att det finländska folket har förståelse för tuffa beslut då det är hårda tider.

Problemet med regeringen Sipilä är att den i sina strukturreformer ägnar sig åt maktpolitik. Då medborgarna upplever besluten som djupt orättvisa, försvinner förståelsen också för övriga förslag.

Om vi dessutom har en regering som på grund av ett mycket svagt beredningsarbete återkommande tvingas dra tillbaka sina egna lagförslag, så är vi i en situation där regeringen genom sitt agerande undergräver förtroendet för politiken.

Nu skulle regeringen ändå ha möjlighet att återvinna åtminstone en del av det förlorade förtroendet genom att visa tillbörlig respekt för den massiva medborgerliga manifestationen som medborgarinitiativet för omfattande jour vid Vasa centralsjukhus blivit.

Om SFP tillsammans med den övriga oppositionen dessutom fångar upp Jacob Södermans utmärkta förslag (HBL 15.2), om att förstärka de drygt 60 000 underskrifterna i medborgarinitiativet genom att lämna in en lagmotion i samma syfte, kanske regeringen inser österbottningarna inte ger sig förrän den omfattande jouren finns i Vasa, och backar.

Och som Söderman helt riktigt konstaterar, "får en pinsam affär ur världen".

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

7 000 tranor drar till sig stor publik

VASA Det gäller att ha tid, tur och tålamod om man vill se en stor tranplog flyga över en på Söderfjärden – och det hela kan vara över på 20 minuter.

Nyhetsbild
Utrikes

Macron presenterade EU-vision för Sipilä

Nästa vecka planerar Frankrikes president Emmanuel Macron att presentera en rad innovativa EU-planer, varav en del kanske skjuts ned genast.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan