NyhetsbildZoom
Stig Nygård.

Vasa behöver fler språk, inte färre

Stig Nygård -
Sannfinländarna i Vasa höjer profilen inför kommunalvalet i april genom att förslå att staden går med i försöket med frivillig svenska och finska.

Det är främst kommuner nära östgränsen som har talat för att de ska få slippa den obligatoriska svenskan. Tanken har varit att barnen ska läsa den närmaste grannens språk i stället, alltså ryska.

Trots att det länge varit möjligt att läsa ryska har frivilligheten inte ökat intresset, tvärtom. Också i landet överlag har intresset för att studera olika språk frivilligt minskat. Det är en oroväckande trend.

Enligt de lokala Sannfinländarna är Vasa en internationell stad, där det behövs många språk, men i dessa Tesla- och Gigafactorytider drar de fel slutsats av sin insikt. En stad är inte längre internationell om medborgarna är enspråkiga, då försvinner också vår attraktions- och konkurrenskraft.

I vår tvåspråkiga miljö är Sannfinländarnas förslag närmast beklämmande. I stället kunde Sannfinländarna ha kämpat för den omfattande jouren på centralsjukhuset i den egna staden. Nu vill de avveckla i stället för att utveckla.

Vi vill alla ge våra barn bästa möjliga utbildning för att de ska klara sig i livet. Kan du kommunicera med andra människor kommer du långt, kan du dessutom göra det på många språk öppnas ännu fler dörrar, oberoende av bransch.

Talar du kundens språk är möjligheterna till affär bättre.

I stället för att dra mattan undan språkundervisningen borde vi därför satsa på att allt fler unga läser allt fler språk.

Vi behöver inte färre språk, vi behöver fler språk.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Två personer knivhögg sig själva vid riksdagen

Två personer med utländsk bakgrund har knivhuggit sig själva framför riksdagshuset i Helsingfors, säger riksdagshusets säkerhetschef Jukka Savola till FNB.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu kommer sommarvärmen

I helgen får Österbotten temperaturer på närmare 20 grader. Det är en glad överraskning efter sommaren som i Vasa bjöd på en enda riktigt varm dag.

Nyhetsbild
Lokalt

Inbrottstjuv misstänks för flera brott

I RÄTTEN En 32-årig man från Vasa åtalas för bland annat grov stöld, narkotikabrott och skadegörelse. Åklagaren yrkar på minst åtta månaders villkorligt fängelse.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan