NyhetsbildZoom
Larmet om den brinnande bocken kom vid tretiden på natten till den 1 februari. När brandmännen kom fram var bocken redan helt övertänd. Foto: Läsarbild/Vilhelm Helenius

Polisen: Bockbrännaren har erkänt

VBL -
Efter en kväll på krogen fick den misstänkte ett plötsligt infall: han skulle sätta eld på bocken på torget.

Natten till den 1 februari satte någon eld på granrisbocken på torget i Vasa. En taxichaufför såg bocken stå i lågor och larmade nödcentralen.

I polisens platsundersökning fick man reda på att två män i mörka kläder hade sprungit från platsen samtidigt som bocken brann.

Vasa stads övervakningskameror styrkte ögonvittnenas observationer. Bockbranden väckte stor uppståndelse och tidigt i utredningen anmälde sig en person som möjlig gärningsman. Utan egentlig anledning hade personen kastat en tändsticka på bocken och misstänkte därför att han möjligen var skyldig till branden. Polisen kunde ändå snabbt utesluta personen.

Förutom stadens övervakningskameror finns det många andra övervakningskameror på området. En inspelning hos en företagare gav polisen en önskad träff. En bildsekvens hade en tydlig bild av en persons ansikte, en person som passade in med övriga observationer. Personen var obekant för polisen.

Polisen lyckades identifiera mannen och den misstänkte har i förhör erkänt gärningen. Den misstänkte hade efter en kväll på krogen fått ett plötsligt infall då han gick förbi bocken, och satte eld på bocken. Den andra personen som var med när händelsen ägde rum är inte misstänkt för något brott.

Ärendet har undersökts som skadegörelse. Den misstänkte är en ung man från Vasaregionen. Målsägande i fallet har ersättningsyrkande i ärendet på flera tusen euro.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan