NyhetsbildZoom
Restaurangen renoverades 2014. Till sommaren planerar Fondis erbjuda livemusik fem gånger i veckan. Foto: Arkiv/Mikael Nybacka

Fondis öppnar uteservering på innergården

Jonny Smeds -
Fondis planerar att förnya sin uteservering till sommaren, vilket innebär att Hartmanhusets innergård får ett helt nytt liv.

Brasserie & Bar Fondis har i många år haft en uteservering på gågatan i Vasa under sommarmånaderna. Men i år gör man en helt ny satsning. Restaurangen planerar nämligen att flytta hela uteserveringen till Hartmanhusets 500 kvadratmeter stora innergård. Bakgrunden till flytten är en omfattande ytrenovering av husets framsida.

– Jag hoppas vi kan åstadkomma ett mysigt vardagsrum för Vasaborna. Satsningen vi gör är planerad att fortsätta i flera år, säger Susanna Ristiluoma, som är Brasserie & Bar Fondis vd.

Vad den nya restaurangavdelningen kommer att heta vill Ristiluoma inte avslöja i det här skedet.

På innergården kommer man bygga en helt ny bar och grill vars meny kommer vara något avskalad. Man satsar på att erbjuda olika specialiteter beroende på veckodag.

Tidigare somrar har Fondis haft en scen som man rullat fram på gågatan när musiker uppträtt. Tanken är att scenen nu blir en permanent del av innergården. Det innebär samtidigt att restaurangen kan satsa mera på musikuppträdanden.

– Tidigare har vi haft musiker 2–3 gånger i veckan, men under högsäsongen kommer vi att köra fem gånger i veckan. Vill man tävla med andra terrasser i centrum måste man kunna erbjuda något extra och för vår del har livemusiken fungerat bra.

Zoom

Susanna Ristiluoma säger att tanken är att den nya restaurangavdelningen ska öppna den 1 maj. Foto: Arkiv/Mikael NybackaSåvitt Ristiluoma vet är Fondis en av de få restauranger i Vasa som kan erbjuda sina kunder möjligheten att umgås och äta vid en innergård mitt i centrum. Att platsen inte får någon kvällssol ser hon inte som något problem.

– Kvällssolen ändras inte på grund av flytten. Vi har ingen kvällssol på framsidan heller. Vi kommer att ha lika mycket och lika lite kvällssol som vi haft tidigare, säger Ristiluoma och skrattar.

Restaurangen kommer att resa markiser som ska skydda mot sommarens regnväder och besökarna behöver inte heller vara rädda för vind eftersom innergården är i lä.

– Den stora utmaningen blir att se till att folk hittar in. Men vi har ju ett helt hus i paket, så det ska väl finnas ett par kvadratmetrar att kunna lägga reklam på. Jag tror nog att folk ska hitta till innergården.

Besökarna kommer att kunna tag sig in till innergården genom porten vid Hartmansgränden, Handelsesplanaden och förstås genom restaurangen.

Fondis planerar att öppna innergården den första maj och själva bygget är beräknat att starta i april.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Missväxt och tyfus spred skräck

NÖDÅREN 1866-1868 Död och elände plågar Finland i slutet av 1860-talet. Under de ödesdigra nödåren dör 270 000 finländare. Men i Finlands historia har nödåren hamnat i skymundan.

Lokalt

Skolan – den osynliga bomben som tickar

I åratal har man åtgärdat skolor först när ­mätningar visat problem med inomhusluften. Nu kämpar kommunerna för att hinna i kapp och förbi problemet.

Opinion

Kommunen, pengarna och vi

KOLUMN "Hösten innebär budgettider i både stat och kommun. Det är nu vi förtroendevalda ska bestämma de ekonomiska ramar som i kombination med investeringsbudgeten kommer att styra arbetet och utvecklingen i våra kommuner framöver", skriver Michaela Esch.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan