NyhetsbildZoom
Mikael Nordman.

Nytt Lahtis-VM – i ny tidsanda

Mikael Nordman -
Lahtis står värd för VM på skidor igen. Den här gången hoppas vi bli förskonade från skandaler.

På onsdag är det dags igen. Världsmästerskapen i nordiska skidgrenar startar i Lahtis.Då ska finländsk skidsport vända blad – och en ny nationell stolthet skapas efter eländet för sexton år sedan. Nu har vi en ny och sundare tid i finländsk idrott.

Men sportsligt är det rätt tomt på sidorna i det nya kapitlet. Backhoppningen har kraschlandat, nordisk kombination lever på gamla minnen och längdåkningen får nöja sig med få medaljhopp.

Lahtis har varit värd för VM sex gånger tidigare. Första gången var 1926 – den förra 2001. Finland är den mest framgångsrika nationen i VM-sammanhang i Lahtis med 54 medaljer. Norge är tvåa med 36 medaljer och Sverige trea med 34 medaljer.

Om de finländska idrottarna lyckas i tävlingarna och placerar sig på prispallen är naturligtvis roligt, men det finns också en psykologisk viktig aspekt då världsmästerskapen återvänder till Salpausselkä.

I Lahtis ges möjlighet att visa upp en ren finländsk skidsport, som också har skakat av sig arrogansen som fanns 2001. Bland de som slår på tv:n för att se VM i år finns de som inte har några minnen av den stora dopningsskandalen sexton år tidigare. Då den ena nationalhjälten efter den andra föll – och till slut var sex längdåkare avstängda för dopning. Men alla som kommer ihåg fusket, skammen och lögnerna kan ha VM 2017 som terapi.

Världsmästerskapen på skidor har alltid samlat många finländare framför tv-apparaterna och gör det fortfarande. Skidsporten har dömts ut som tv-idrott vid många tillfällen, men det har visat sig att tv-tittandet på skidsport inte är någon generationsfråga. Det föds nya finländare som är intresserade av gamla traditionsstarka idrotter.

Frågan är hur stor publikfesten blir på VM-arenan. För Lahtis är VM oerhört viktigt med intäkter i mångmiljonklassen. Men för att nå det resultat som det finländska skidförbundet, arrangörsföreningarna och Lahtis stad hoppas på behövs VM-turister.

Rapporterna från VM-ledningen om biljettförsäljningen är positiva, men det återstår att se vad det verkliga slutresultatet är. VM i Lahtis är inte längre den självklara mjölkkon på samma sätt som 2001, 1989 eller 1978.

Inför VM 1978 röstade stadsfullmäktige i Lahtis om Alko skulle få hålla öppet under VM – beslutet blev ja. Sedan dess har fokus flyttats till andra frågor. Nu har arrangörerna arbetat hårt med att skapa helhetsupplevelser för publiken. Det räcker inte riktigt enbart med grillkorv och att Alko håller öppet.

Publiken är kräsen och vill ha service. Det är den utlovad att få i Lahtis. Nu återstår att se om arrangörerna håller vad de lovar.

Dessvärre har Lahtis problem med låg hotellkapacitet, hög prissättning och dåliga språkkunskaper. Det kan tyvärr dra ner betyget också den här gången.

Ändå är det idrottsliga framgångar som bli ihågkomna. De får gärna bli många för hemmanationen.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Två personer knivhögg sig själva vid riksdagen

Två personer med utländsk bakgrund har knivhuggit sig själva framför riksdagshuset i Helsingfors, säger riksdagshusets säkerhetschef Jukka Savola till FNB.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu kommer sommarvärmen

I helgen får Österbotten temperaturer på närmare 20 grader. Det är en glad överraskning efter sommaren som i Vasa bjöd på en enda riktigt varm dag.

Nyhetsbild
Lokalt

Inbrottstjuv misstänks för flera brott

I RÄTTEN En 32-årig man från Vasa åtalas för bland annat grov stöld, narkotikabrott och skadegörelse. Åklagaren yrkar på minst åtta månaders villkorligt fängelse.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan