NyhetsbildZoom
Lotto. Foto: Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Lottovinnare förlorade över en miljon

FNB -
Drygt 20 personer står åtalade för att ha lurat en äldre man som vunnit stort på lotto. Åklagaren yrkar under rättsbehandlingen, som började med en förberedande session i Birkalands tingsrätt i Tammerfors, på ovillkorligt fängelse för en del av de åtalade.

Den huvudmisstänkta är en man som lottovinnaren enligt åtalet hade ett ovanligt stort förtroende för. En annan som står åtalad för flera brott är jurist och hade ansvar för att göra upp papper på affärer som inte blev av.

Brottsmisstankarna gäller förra våren och sommaren. Lottovinnaren var i så dåligt skick att han tilldelats en förmyndare.

I centrum för den invecklade härvan finns stora lån med ett sammanlagt värde på över en miljon euro. För att dölja pengarnas ursprung placerades de i bland annat husbilar och personbilar, som skrevs på andra personer eller bilaffärer. Dessutom sålde bedragarna en del av ett travsportföretag, som gick med förlust, till lottovinnaren. Han köpte i tron att det var frågan om två travhästar, står det i åtalet.

Lottovinnaren köpte också ett hus och en tom tomt invid huset. Köpesumman bedöms ha varit mer än 100 000 euro över gängse marknadspris. Mannen trodde på ett löfte om att en träningsbana för travhästar ska byggas på den tomma tomten.

Åtalet består av ungefär 30 punkter. Största delen av dem är grovt bedrägeri eller grov penningtvätt.

En del av rättegångsmaterialet blev offentligt i och med fredagens förberedande session. Huvudförhandlingen väntas komma igång nästa vecka.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan