Hundratals migranter tog sig in i spansk enklav

FNB-AFP -
Flera hundra migranter lyckades på fredagen ta sig in den spanska enklaven Ceuta från Marocko uppger spanska myndigheter. Kring 500 personer tog sig in i enklaven efter att hundratals personer forcerat gränsstängslet på minst fyra platser.

Stängselstormningen kom kort efter att Marocko varnat för migrantproblem i samband med en tvist om ett handelsavtal.

Flera personer rapporteras ha skadats under stormningen. Tre poliser fanns bland de skadade.

Bildmaterial från tv-kanalen Faro de Ceuta visade tiotals euforiska migranter på gatorna i enklaven.

– Jag älskar dig mamma, länge leve Spanien, ropade en ung afrikansk man som svept in sig i en EU-flagga.

En annan man ropade "Libertad, libertad (frihet)".

Det storskaliga inflödet i Ceuta är ett av de största sedan det sex meter höga gränsstängslet byggdes 2005. Det kommer efter att Marocko och EU blivit oense om hur ett frihandelsavtal för fiske och jordbruk ska tolkas. I slutet av 2016 slog EU-domstolen fast att avtalet inte gäller Västsahara, en tidigare spansk koloni, som nu kontrolleras av Marocko. Domstolen slog fast att territoriets status är oklar.

Domen öppnade väg för Västsaharas frihetsrörelse Polisariofronten att kräva ett slut på handel med produkter från Västsahara mellan Marocko och EU.

Domstolens beslut väckte ilska i Marocko, som den 7 februari varnade "för en ny migrantström" som utgör en "risk för Europa"

Ceuta är en autonom spansk enklav i Nordafrika. Ett sex meter högt stängsel skiljer området från Marocko.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan