EU-regler hotar basturökt skinka

FNB -
Det kan bli ett slut på tillverkningen av basturökt skinka i Finland eller så måste den ändras ordentligt i höst, konstaterar Köttcentralförbundet och lantbrukarcentralen MTK. Orsaken är skärpta EU-regler om rostade, rökta, grillade och torkade produkter.

Basturökt skinka innehåller PAH-föreningar som är skadliga för hälsan och EU vill skärpa gränsvärdena för dem. Enligt Köttcentralförbundet passar den traditionella rökningsmetoden för skinka inte in dessa gränsvärden.

– Våra medlemsföretag kan nog tillverka produkter som ryms inom gränsvärdena, men tillverkningsprocessen måste ändras så mycket att det inte längre blir samma traditionella produkt. Smaken, doften och strukturen förändras i avgörande grad, säger förbundets vd Mari Hannuksela.

Enligt MTK skulle ett stopp för den traditionella tillverkningsmetoden innebära ett hårt slag för branschens företag på landsbygden.

– Av Finlands cirka 300 köttförädlare är just de cirka 100 tillverkarna av traditionell basturökt skinka de som sysselsätter folk i glesbygden. I dag sysselsätter köttindustrin cirka 8 000 personer, men de kan i värsta fall minska med hälften, säger MTK:s matkulturombudsman Anni-Mari Syväniemi.

Såväl MTK som Köttcentralförbundet meddelar att de startar en "operation för att rädda den traditionella basturökta skinkan" för att få permanent tillstånd att avvika från EU-reglerna.

Också direktören för livsmedelsäkerhet vid Jord- och skogsbruksministeriet Sebastian Hielm säger till Iltalehti att ministeriet är ute efter en lösning som skulle vara "folkhälsomässigt och kulinariskt ok".

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Missväxt och tyfus spred skräck

NÖDÅREN 1866-1868 Död och elände plågar Finland i slutet av 1860-talet. Under de ödesdigra nödåren dör 270 000 finländare. Men i Finlands historia har nödåren hamnat i skymundan.

Lokalt

Skolan – den osynliga bomben som tickar

I åratal har man åtgärdat skolor först när ­mätningar visat problem med inomhusluften. Nu kämpar kommunerna för att hinna i kapp och förbi problemet.

Opinion

Kommunen, pengarna och vi

KOLUMN "Hösten innebär budgettider i både stat och kommun. Det är nu vi förtroendevalda ska bestämma de ekonomiska ramar som i kombination med investeringsbudgeten kommer att styra arbetet och utvecklingen i våra kommuner framöver", skriver Michaela Esch.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan