NyhetsbildZoom
Tony Blair Foto: Georges Gobet

Blair: Britterna har rätt att ändra sig

FNB-TT -
Storbritanniens kommande EU-utträde kan bli ett hot mot landets framtid, tycker Tony Blair. Den forne premiärministern gör nu för första gången ett rejält försök att vända den politiska processen.

Britterna kan – och bör – ändra sig om "brexit". Det är Blairs linje, som han på fredagen lade fram inför Open Britain, en organisation skapad som en fortsättning på den EU-vänliga sidan, "bremain", i valrörelsen inför folkomröstningen.

– Folk röstade utan vetskap om de verkliga omständigheterna för brexit, säger han i ett tal som lagts ut på Open Britains webbplats.

– Allteftersom dessa villkor blir tydliga har de rätten att ändra sig.

– Vårt uppdrag är att övertyga dem.

Inget parti

I samband med talet tog Blair frågor från publiken. Han kallar sin linje "en rörelse", och säger att det inte handlar om att bilda något nytt parti. Frågan om han vill ha en ny folkomröstning svarar Blair inte riktigt på, men han verkar inte utesluta en sådan.

Även den nuvarande premiärministern Theresa May förespråkade inför folkomröstningen i juni att Storbritannien skulle stanna kvar inom EU. Men nu har hon en relativt hård utträdeslinje, och säger att det inte går att kompromissa om ja-resultatet att lämna unionen.

I mars

Samtidigt hoppade flera ledande politiker, exempelvis dåvarande premiärministern David Cameron och UKIP-ledaren Nigel Farage, snabbt av efter brexit-resultatet. Det har lett till att många löften och påståenden i folkomröstningens kampanjer blivit hängande i luften.

Det bidrar till motståndet mot brexit-processen fortsätter. Oron tilltar för att det uppstår politisk och juridisk kalabalik om London-regeringen stressar fram ett utträde oavsett om alla regelverk och processer hinner bli klara.

May har lovat att åberopa utträdesartikeln 50, som formellt inleder separationssamtalen, senast i slutet av mars.

Den nu 63-årige Blair var premiärminister 1997–2007, och var de första åren oerhört populär. Sedan blev han mer kontroversiell, och framför allt Irakkriget har solkat ner hans image rejält.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan