NyhetsbildZoom
SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff väntar och ser vad regeringspartierna kommer fram till i kväll. Foto: LK/Vesa Moilanen

Partierna skär i valbudgeten

FNB -
Partierna planerar att använda mindre pengar till sina kommunalvalskampanjer än i föregående val.

Riksdagspartierna uppger att de tillsammans kommer att spendera ungefär tre miljoner euro. I kommunalvalet 2012 uppgick partiernas kostnader till cirka 3,8 euro.

De minskade valbudgeterna förklaras i huvudsak med det minskade partistödet och valrusningen, det vill säga det faktum att fem val ska avverkas på bara två år.

– Då flera val ordnas under en kort tid måste resurserna fördelas så att de räcker till varje val, säger SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff.

Största delen av partierna säger att de utökar sina satsningar på de sociala medierna och på webbreklam. Däremot kommer partierna att använda mindre pengar till reklam i dagstidningar och övriga traditionella medier.

Samtidigt ska man hålla i minnet att de pengar som partiernas centralorganisationer använder till valet bara utgör en liten del av alla pengar som satsas på valet. Kretsorganisationerna och kandidaterna själva plöjer ner betydligt större summor.

Forskaren Tomi Venho säger att det här är problematiskt med tanke på transparensen.

– Man får inte kretsorganisationernas uppgifter någonstans, det finns inga offentliga källor där uppgifterna kunde samlas in.

Venho säger att kandidaternas budgeter varierar kraftigt, för på mindre orter kan man bli invald för en struntsumma medan satsningarna i Helsingfors och andra stora städer är betydligt större.

Partiernas kommunalvalsbudgeter

  • Inom parentes budgeten i kommunalvalet 2012
  • Centern: 400 000 (430 000)
  • Samlingspartiet: 450 000 (800 000)
  • Sannfinländarna: 500 000 (760 000)
  • SDP: 600 000 (990 000)
  • De gröna: 450 000 (125 000)
  • Vänsterförbundet: 100 000 (100 000)
  • SFP: 350 000 (475 000)
  • Kristdemokraterna: 140 000 (140 000)
  • Källa: FNB:s enkät bland partierna

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan