Varför smakar en IPA olika beroende på vilket bryggeri som gjort den? Och hur går bryggeriprocessen egentligen till? Svaret på de här frågorna, och mer därtill, bjuder arrangörerna bakom Vasas första ölfestival besökarna på.

På fredag och lördag samlas representanter från fem olika mikrobryggerier vid Bocks för att ge besökarna det bästa i ölväg.

– Ölmässor har med stor framgång ordnats runtom i Finland och i Sverige, men hittills har ingen ordnats i Vasa. Det vill vi ändra på, säger Simone Envall från Bocks bryggeri.

På programmet står bland annat ölprovningar, rundturer och musik. Ölmässan är öppen för hela familjen, och barnen är välkomna i föräldrarnas sällskap.

– Det är klart att det här evenemanget främst lockar de med intresse för öl, säger Envall.

Hur kommer det sig att mikrobryggerier är så populära nu för tiden?

– Jag tror det har att göra med att folk blir mer och mer medvetna om vad de äter och dricker. Många mikrobryggerier satsar på lokala produkter och alla vet exakt vilka ingredienser som använts under bryggeriprocessen, säger Envall.

Hon och många andra ser fram emot att den nya alkohollagen ska gå igenom. Då skulle bryggerierna få sälja sina produkter direkt till kunderna oberoende av alkoholhalt.

– En stor del av smaken går om intet då bryggaren tvingas sänka alkoholhalten. Dessutom tar det mycket resurser av oss att i princip framställa två olika versioner av samma sorts öl, säger Envall.