NyhetsbildZoom
Bocks bryggeri. Foto: Arkiv

Dags för Vasas första ölmässa

Fredrik Westblom -
Representanter från fem olika mikrobryggerier deltar i helgens ölfestival vid Bocks bryggeri.

Varför smakar en IPA olika beroende på vilket bryggeri som gjort den? Och hur går bryggeriprocessen egentligen till? Svaret på de här frågorna, och mer därtill, bjuder arrangörerna bakom Vasas första ölfestival besökarna på.

På fredag och lördag samlas representanter från fem olika mikrobryggerier vid Bocks för att ge besökarna det bästa i ölväg.

– Ölmässor har med stor framgång ordnats runtom i Finland och i Sverige, men hittills har ingen ordnats i Vasa. Det vill vi ändra på, säger Simone Envall från Bocks bryggeri.

På programmet står bland annat ölprovningar, rundturer och musik. Ölmässan är öppen för hela familjen, och barnen är välkomna i föräldrarnas sällskap.

– Det är klart att det här evenemanget främst lockar de med intresse för öl, säger Envall.

Hur kommer det sig att mikrobryggerier är så populära nu för tiden?

– Jag tror det har att göra med att folk blir mer och mer medvetna om vad de äter och dricker. Många mikrobryggerier satsar på lokala produkter och alla vet exakt vilka ingredienser som använts under bryggeriprocessen, säger Envall.

Hon och många andra ser fram emot att den nya alkohollagen ska gå igenom. Då skulle bryggerierna få sälja sina produkter direkt till kunderna oberoende av alkoholhalt.

– En stor del av smaken går om intet då bryggaren tvingas sänka alkoholhalten. Dessutom tar det mycket resurser av oss att i princip framställa två olika versioner av samma sorts öl, säger Envall.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan