NyhetsbildZoom
Arbetare bör ha sex på arbetstid, tycker fullmäktigeledamot i Sverige. Foto: Marja Airio

Svensk politiker: Ha sex på arbetstid

Felix Rantschukoff -
Fullmäktigeledamoten Per-Erik Muskos i Övertorneå vill erbjuda kommunanställda en möjlighet att ha sex på arbetstid. Sexforskare ser problematik i frågan. Borde singlar få en onanitimme?

En annorlunda lösning framfördes i fullmäktige i Övertorneå på måndag. Hur skall en kommun fixa kraftigt minskande befolkning och få de anställda att motionera mera? Per-Erik Muskos, fullmäktigeledamot i Övertorneå, tror sig ha svaret. I en motion vill han erbjuda anställda att ha sex på sin friskvårdstimme. Enligt honom skulle man slå två flugor i en smäll eftersom sex kan öka födseln av barn, och har dokumenterats som en positiv inverkan på välbefinnandet.

– I stället för att på friskvårdstimmen gå på en promenad eller massage kunde de anställda göra något extra och gå hem och ha sex med sin partner, säger Muskos.

Friskvårdstimmen är en förmån som kommunalanställda i Övertorneå får dra nytta av en gång i veckan.

Patrick Jern, professor i tillämpad psykologi vid Åbo Akademi och forskare inom sexualhälsa, finner vissa problem med en bestämd samlagstimme i veckan.

– Det finns risk för att spontaniteten dör ut om man har en sexträff klockan 10-11 varje tisdag till exempel. Sex i samtycke har däremot enbart positiva effekter om man skyddar sig rätt, säger Jern.

Det Jern också undrar över är om samma förmåner gäller för de utan en partner.

– Om det gäller för par borde det gälla för singlar också. De borde få onaniledigt i så fall. Det skulle vara en fantastisk syn om halva kollegiet åker hem en halvtimme och kommer tillbaka efteråt.

Han tillägger att det kan vara svårt för kommunen att följa upp om de anställda verkligen åker hem och har sex och inte gör något annat. Enligt Moskus skulle det inte vara något problem.

– Vi måste ha tillit till personalen. Det finns inte heller någon garanti på att sexambitionen går att genomföra, säger Moskus.

Orsaken till att Moskus hade kommit med förslaget var att han tagit del av forskning som visade att svenskarnas sexlust minskat. Han hoppas på att om förslaget går igenom så skulle även partnern i privata sektorn få sexledigt.

– Om partnern har skiftarbete och det passar båda så skulle det vara något litet extra. Det skulle ge pausen i arbetet lite extra krydda, säger Moskus.

Jern tror att sex på arbetstid kan både ha positiva och negativa effekter på arbetet. Speciellt om arbetet innebär mycket sittande.

– Man gör något fysiskt vilket alltid är positivt. Det påverkar orken och uppmärksamheten. Sen kan det vara ett problem om man inte kan släppa tankarna från sexpausen och det enda man vill göra på jobbet är att plocka fram champagnen och jordgubbarna, säger Jern.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

7 000 tranor drar till sig stor publik

VASA Det gäller att ha tid, tur och tålamod om man vill se en stor tranplog flyga över en på Söderfjärden – och det hela kan vara över på 20 minuter.

Nyhetsbild
Utrikes

Macron presenterade EU-vision för Sipilä

Nästa vecka planerar Frankrikes president Emmanuel Macron att presentera en rad innovativa EU-planer, varav en del kanske skjuts ned genast.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan