Christer Holmlund, förbundsordförande vid Finlands Svenska Lärarförbund, säger att siffrorna är beklagliga. Diskussionen om lärarsituationen i Svenskfinland har länge handlat om nord eller syd men nu har även väst klivit in i bilden.

Tre av fyra svenskspråkiga lärarstuderande kan tänka sig att flytta till Sverige för att jobba som lärare. Det visar Jutta Maunulas enkät som på bara några dygn samlade 171 svar från klasslärare, ämneslärare och speciallärare vid Åbo Akademi.

– Jobbutsikterna i Finland är inte särskilt ljusa för till exempel lärare i slöjd eller huslig ekonomi, säger Maunula som själv studerar för fjärde året.

Trots att många kan tänka sig att jobba i Sverige är det få som tror att de verkligen kommer att slå slag i saken.

Resultaten från enkäten beskriver lärarstuderandenas oro över att jobben inte räcker till. En bidragande orsak är den nyetablerade klasslärarutbildningen i Helsingfors. De lärarstuderande som har tänkt jobba i södra Finland har ökat på studietakten för att bli färdiga så fort som möjligt.

– De vill nå examen snabbt för att ha goda chanser att få jobb i söder, säger Maunula.


Allt fler riktar blickarna mot Sverige

Christer Holmlund beklagar att den utökade utbildningsvolymen har lett till turbulens på arbetsmarknaden och att studerandena riktar blickarna mot Sverige.

– Vi måste se till att Svenskfinland är den attraktivaste arbetsmarknaden för våra lärare. För arbetsgivarna gäller det att sköta om att lönerna och arbetsmiljön är i skick.

Resultaten från enkäten visar att intresset för lärarjobb i Österbotten och Nyland är lika stort bland de studerande. Hela 58 procent vill jobba i Österbotten och 57 procent i Nyland. I enkäten kunde de studerande välja flera alternativ, därför överskrids 100 procent.

– Det gamla påståendet att lärarstuderande i Vasa inte kan tänka sig att flytta söderut utmanas nu, säger Holmlund.