I torsdags släppte det ­japanska pojkbandet Hey Say JUMP! sin singel ”­Vanilla Ice” och det koreanska pojkbandet SHINee­ sitt nya album FIVE i Japan.­ Totalt har banden sålt över 200 000 ­exemplar. Janne Hyöty från ­Vasa ­hade tillsammans med andra låtskrivare skrivit texten och även ­producerat en låt.

Väntade du dig att det skulle gå så här bra?
– Jag känner till båda ­banden, trots att jag ­inte jobbat med dem förr. Allt de gör landar på en första eller andra plats i ­topplistan.

Har man en fördel att vara en nordisk låt­skrivare?
– Speciellt japanska ­påminner mycket om ­finska. Det är många ­konsonanter i orden. ­Äldre japansk musik ­liknar finsk ”iskelmä”-­musik. Det är väl lite av ett ess i ­rock­ärmen att ­vara ­bördig från ­Finland.

Har du sikte på ­några andra länders musikmarknad?
– Ärligt talat har jag ­inte det. Klart att jag gör ­annat än j-pop. Det ­skulle vara kul att försöka på den tyska eller amerikanska marknaden också.­ Det gör vi redan till en viss grad i Sugar House­ ­Publishing, ett bolag som jag är sångskrivare­ och producent vid. Jag har ­turen att ha foten ­inne och jag vet att om jag skrivit något så lyssnar någon på det och ­förhoppningsvis når det en artist.