NyhetsbildZoom
Janne Hyöty. Foto: Lisen Julin

Janne Hyöty är big in Japan

Felix Rantschukoff -
Asiatiska pojkband gör succé med låtar skrivna och producerade av Vasabon Janne Hyöty.

I torsdags släppte det ­japanska pojkbandet Hey Say JUMP! sin singel ”­Vanilla Ice” och det koreanska pojkbandet SHINee­ sitt nya album FIVE i Japan.­ Totalt har banden sålt över 200 000 ­exemplar. Janne Hyöty från ­Vasa ­hade tillsammans med andra låtskrivare skrivit texten och även ­producerat en låt.

Väntade du dig att det skulle gå så här bra?
– Jag känner till båda ­banden, trots att jag ­inte jobbat med dem förr. Allt de gör landar på en första eller andra plats i ­topplistan.

Har man en fördel att vara en nordisk låt­skrivare?
– Speciellt japanska ­påminner mycket om ­finska. Det är många ­konsonanter i orden. ­Äldre japansk musik ­liknar finsk ”iskelmä”-­musik. Det är väl lite av ett ess i ­rock­ärmen att ­vara ­bördig från ­Finland.

Har du sikte på ­några andra länders musikmarknad?
– Ärligt talat har jag ­inte det. Klart att jag gör ­annat än j-pop. Det ­skulle vara kul att försöka på den tyska eller amerikanska marknaden också.­ Det gör vi redan till en viss grad i Sugar House­ ­Publishing, ett bolag som jag är sångskrivare­ och producent vid. Jag har ­turen att ha foten ­inne och jag vet att om jag skrivit något så lyssnar någon på det och ­förhoppningsvis når det en artist.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan