NyhetsbildZoom
Tom Forsman.

Finland behöver mer förädling

Tom Forsman -
I Finland och inte minst Österbotten är vi duktiga på att producera råvaror från skog och mark. Men räcker det i framtiden?

Det investeras i finländsk skogsindustri just nu. Användningen av virke såväl för pappersmassa som för energibruk ökar.Men samtidigt kommer det ekonomiska värdet av produktionen att minska de närmaste 15–20 åren. Det visar den prognos för skogs- och bioindustrin som Pellervos forskningsinstitut PTT presenterade förra veckan.

Förädlingsvärdet kommer att minska i relation till förbrukningen av råvara.

Något förenklat: Virke som tas ur finländsk skog lämnar i högre grad landet i form av oförädlad pappersmassa eller eldas upp som sådant. Att produktionen av kartong och biobränslen ökar räcker inte för att väga upp utvecklingen.

Det gröna guldet degraderas till silver eller brons. Den trenden är inte bra ur nationalekonomisk synvinkel. (Och om det är ett plus eller minus att utländska företag står bakom några av storsatsningarna på biobränsle kan diskuteras).Visst kan de investeringar som är på gång skapa arbetsplatser, och ökar tveklöst efterfrågan på virke. Och Metsä Groups satsning i Äänekoski blir en föregångare med att tillvarata alla biprodukter i ett helt ekosystem kring fabriken.

Men den utveckling som PTT förutspår är inte en optimal användning av naturresurser. Och det är heller inte något odelat positivt med tanke på Finlands internationella konkurrenskraft.

I stället försvinner potentiellt mervärde utomlands, samtidigt som Finland inte kan tävla med lågkostnadsländer om lågkvalificerad produktion.

PTT:s skogsekonom Jyri Hietala konstaterar i ett pressmeddelande att det behövs mer både privat och offentlig satsning på forskning och utveckling av nya produkter. Det kan gälla allt från nanocellulosa till användning av biprodukter.

Det här resonemanget kan utvidgas också till lantbruk och grönsakssektorn, viktiga näringar i Österbotten.Råvarorna – spannmålen, gurkorna, tomaterna, köttet, mjölken – hör till de bästa och renaste i världen. Men den internationella konkurrensen är stentuff, inte minst när det gäller priser.

För att garantera och utveckla primärnäringarnas ställning kan det vara nödvändigt att satsa mer på förädling också här.

En del görs redan, men det finns tveklöst utrymme för mer insatser i syfte att skapa mervärde och intäkter i flera led. Kapital som skulle stanna i landet och till och med i landskapet och regionerna.

Ser man till landet och industrin som helhet har företagens investeringar i forskning och utveckling stagnerat och till och med minskat sedan 2012, visar en rapport som statsrådets forskningsenhet publicerade förra veckan.Det konstateras att Finland började övergå till en så kallad innovationsdriven tillväxt i början av 1990-talet. Men nu kan man fråga sig om den eran är förbi.

Det ska också beaktas att Nokia låg bakom en stor del av innovationsboomen. Finland ligger i dag på medelnivå i Europa vad gäller investeringar i forskning och utveckling.

Minskningen sedan 2012 gäller också när elektronikindustrin räknas bort, och är kraftigare än i flertalet andra europeiska länder de senaste åren.

Några större problem att låna kapital har finländska företag inte, så vad beror den här stagnationen på? Det har rapporten inga direkta svar på.

Men den klara rekommendationen är att det krävs politiska insatser från offentlig sektor för att få fart på företagens forskning och utveckling.

Vilka slutsatser regeringen kommer att dra av detta återstår att se. En av dem är förhoppningsvis att anslagen till universitet och forskning måste öka, inte minska.Regeringen kunde också kasta en blick västerut för att se vad Sverige gör rätt. Där investerar företagen som aldrig förr i forskning och utveckling.

Och när det gäller våra naturresurser måste Finlands mål vara ställda mot förädling och innovation. Trenden med sjunkande förädlingsgrad och - om man vill hårdra lite - kolonial ekonomi där utländska företag kapitaliserar på finländska naturtillgångar, är inte en önskvärd utveckling.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Två personer knivhögg sig själva vid riksdagen

Två personer med utländsk bakgrund har knivhuggit sig själva framför riksdagshuset i Helsingfors, säger riksdagshusets säkerhetschef Jukka Savola till FNB.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu kommer sommarvärmen

I helgen får Österbotten temperaturer på närmare 20 grader. Det är en glad överraskning efter sommaren som i Vasa bjöd på en enda riktigt varm dag.

Nyhetsbild
Lokalt

Inbrottstjuv misstänks för flera brott

I RÄTTEN En 32-årig man från Vasa åtalas för bland annat grov stöld, narkotikabrott och skadegörelse. Åklagaren yrkar på minst åtta månaders villkorligt fängelse.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan