NyhetsbildZoom
Kalsarikännit är en emoji skapad av utrikesministeriet. Foto: Thisisfinland

Kalsongfylla sätter Finland på världskartan

Felix Rantschukoff -
Bilden av Finland är inte längre bara bastu och sisu. Internationella tidningar lyfter nu fram fenomenet "kalsarikännit".

Flera nyhetssajter i världen rapporterar om deras nyaste fynd om Finland; kalsarikännit. För de som inte är bekanta med begreppet sedan tidigare kan man beskriva det som en ensamfylla iklädd endast underkläder. Utrikesministeriet har skapat olika emojier för finländska traditioner och andra finländska objekt och fenomen år 2015. På webbsidan www.finland.fi finns dessa samlade och en av dem är kalsarikännit. Emojierna föreställer en man som dricker en öl iklädd vita kalsonger, den kvinnliga varianten är en kvinna i nattlinne med ett glas rött i handen. Finland är det första landet i världen som skapat egna nationalemojis.

– Vi valde att skapa en emoji av kalsarikännit eftersom det blev röstat till årets ord i Tyskland år 2015. De blev söta. Det är en lyckad emoji, säger Petra Theman, chef för utrikesministeriets enhet för offentlig diplomati.

Emojierna har fått stor spridning ända sedan de lanserades och enligt Theman har över 2000 medier, bland annat CNN och BBC, skrivit om dem. Enligt henne visste hon att om man behandlar Finlands alkoholvanor så skulle det väcka uppmärksamhet.

– När man skapar emojis handlar det om att man vill förmedla en viss känsla. Man kan inte bara lyfta fram positiva känslor, vi måste på något sätt ta itu med sådant som vi inte är så stolta över.

Tidningen Chicago Tribune i USA skrev i artikeln ”Hygge is so 2016. Meet kalsarikannit, the word for drinking at home without pants on” om den finska traditionen den 16 februari. Chicago Tribune förundrar sig om det är ett substantiv eller ett verb och har redan myntat uttrycket Netflix and Kalsarikännit. Artikeln kompletteras av en lista av viner som passar bra till en kalsarikännikväll.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan