NyhetsbildZoom
Fastlagsbulle. Foto: Arkiv

Så kan du motionera bort fastlagsbullen

FNB–TT-Beatrice Nordensson -
Svenska livsmedelsverket har räknat ut hur länge det tar att förbränna en smaskig fastlagsbulle.

Den lockar med sitt lilla pudrade lock och kjol av fluffig, vit grädde. Men det är inte direkt någon hälsokost som vi tuggar i oss till fastlag. För att göra av med en fastlagsbulles energi krävs en hel del ansträngning.

I Sverige har Livsmedelsverket räknat ut att en normalstor fastlagsbulle innehåller någonstans mellan 350 och 450 kilokalorier (kcal). Det kan sättas i relation till att det rekommenderade energiintaget för medelaktiva vuxna kvinnor är 2 100 kcal. Motsvarande rekommendation för män är 2 600 kcal.

Så för den som vill bibehålla eller uppnå en hälsosam kroppsvikt kan en smaskig fastlagsbulle ställa krav på motprestation. Och om man utgår från att bullen varit välfylld och innehållit 450 kcal kan det ta en stund att bli av med det som stoppats in.


Pingis eller löpning

– Träning är bra och viktigt för välmåendet. Men man ska inte tro att man gör av med massor av kilokalorier på kort tid, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på det svenska Livsmedelsverket.

Den som väljer att promenera i rask takt för att bränna den energi som fastlagsbullen givit får spatsera i en och en halv timme. Ungefär lika lång tid tar det om man väljer att motionera bort godsaken genom att spela pingis eller cykla, enligt Livsmedelsverkets beräkningar.

Snabbast går det att bli av med den fett- och sockersprängda bullens energi genom att jogga i 45 minuter eller springa i 30 minuter.


Njut ibland

Men en fastlagsbulle någon gång om året behöver inte nödvändigtvis följas av träning.

– Det är klart att man kan njuta av en semla någon gång ibland. Men det hör till det här som man bör njuta av mer sällan och inte någonting man äter varje dag från jul till påsk. För då blir det inte bra, säger Åsa Brugård Konde.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

7 000 tranor drar till sig stor publik

VASA Det gäller att ha tid, tur och tålamod om man vill se en stor tranplog flyga över en på Söderfjärden – och det hela kan vara över på 20 minuter.

Nyhetsbild
Utrikes

Macron presenterade EU-vision för Sipilä

Nästa vecka planerar Frankrikes president Emmanuel Macron att presentera en rad innovativa EU-planer, varav en del kanske skjuts ned genast.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan