NyhetsbildZoom
Viveca Dahl.

Flyttarnas tidsålder

Viveca Dahl -
Nej, vi ska inte än en gång samfällt slita vårt hår och skandera i kör: ”Vi miiinskar, vi miiinskar ...”

”Utvecklingen pekar på att Finland just nu inte har särskilt hög dragningskraft för tidigare utflyttare. Det finns tecken på att en del flyttar fram sitt återflyttningsbeslut till ”bättre tider.” Detta ökar naturligtvis risken att utflyttarna inte alls återvänder …”

Citatet är ur pamfletten ”Hjärnflykt eller inte?” av Kaisa Kepsu. Hon är utredningsansvarig på tankesmedjan Magma och hennes analys gäller svenskspråkiga finländares flyttande under perioden 2000–2015.

Ser man till dem som flyttat längre bort än till Sverige finns ingen skillnad mellan svenskspråkiga och finskspråkiga finländare. Cirka 70 procent har flyttat tillbaka, i båda fallen.

Men Sverige är föga oväntat en vattendelare. Över 90 procent av de finskspråkiga utflyttarna i den riktningen har vänt åter under den femtonårsperiod Kaisa Kepsu tittat på. Av finlandssvenskarna har endast 52 procent gjort det.

Magma gav ut flyttpamfletten i fjol och sedan dess har den offentliga debatten om utflyttningen accelererat – speciellt med anledning av att de två sista åren i undersökningen, 2014 och 2015, visade sig vara toppår. 2015 flyttade 1,7 per tusen finskspråkiga utomlands, medan siffran för finlandssvenskarnas del var 6,7 per tusen invånare.

Debatten har kretsat kring vad ökningen i utflyttningen beror på – Kepsu betonar att de komplicerade och personliga orsakerna till det ligger utanför hennes undersökningsområde – kring hur allvarlig trenden är för Svenskfinlands framtid och kring vad som bör göras. Ska det än en gång slitas hår och skanderas i kör: ”Vi miiinskar, vi miiinskar …”

Den slagdängan följdes i tiden av det självironiska tillägget ”… och vi skola själva bidraga till detta.”

Enligt Kepsu ska man inte ta till det dramatiska ordet massflykt. Hon undviker också ordet ”emigration”, mer ödesladdat, och använder i stället det vardagliga ”flyttande”. Vi har kommit långt bort från den tid när Amerikaemigranterna vinkade farväl till de kvarvarande som, vartefter hästkärran rullade vidare, krympte till knappnålshuvuden i grindöppningen, samtidigt som båda parterna visste att risken att de aldrig skulle ses igen var stor.

Det är enkelt att flytta bort, inom Norden och också inom EU. Det är enkelt att flytta tillbaka.

I sammanhanget ska man också komma ihåg att finlandssvenskarna inte längre blir färre rent numerärt. I procent mätt nog, men samma sak gäller för språkmajoriteten, eftersom andelen personer med annat språk än finska eller svenska ökar.

Domedagspredikningar ska vi akta oss för, eftersom de kan bli självuppfyllande profetior.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Två personer knivhögg sig själva vid riksdagen

Två personer med utländsk bakgrund har knivhuggit sig själva framför riksdagshuset i Helsingfors, säger riksdagshusets säkerhetschef Jukka Savola till FNB.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu kommer sommarvärmen

I helgen får Österbotten temperaturer på närmare 20 grader. Det är en glad överraskning efter sommaren som i Vasa bjöd på en enda riktigt varm dag.

Nyhetsbild
Lokalt

Inbrottstjuv misstänks för flera brott

I RÄTTEN En 32-årig man från Vasa åtalas för bland annat grov stöld, narkotikabrott och skadegörelse. Åklagaren yrkar på minst åtta månaders villkorligt fängelse.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan