NyhetsbildZoom
Viveca Dahl.

Släpp ”finnen” ombord

Viveca Dahl -
Den stora finlandsvenska kryssningen lanserades som koncept 2012. Senast kryssades det i början av förra månaden. Mycket trevligt, sa de som var med.

Initiativtagare då för fem år sedan var ­Svenska bildningsförbundet. Som – något förvirrande – är medlem i takorganisationen med det snarlika namnet Svenska studieförbundet.

Bildningsförbundet har sju medlemsförbund. Skaran inkluderar tre politiska maktfaktorer: SFP, Svenska kvinnoförbundet, SU. ”Nej, vi är inte­ ­partiets stödorganisation men vi sam­arbetar ­intensivt och delar ideologi”, heter det från för­bundets sida.

Tänk om varje finlandssvensk som deltog i ­kryssningen tagit med sig en finskspråkig bekant, ­förslagsvis verksam på samma professionella fält där man själv verkar. Det skulle ha skapat många nya kontaktytor och gett finskspråkiga med intresse för det möjlighet till en djupdykning i det finlandssvenska, Dykningen ... förlåt, kryssningen skulle förstås ske på svenska också för de inbjudna.

Det här idén ventilerades så smått inför årets kryssning. Men den självdog. Kanske skulle den ha kolliderat med det faktum att kryssningen för det stora finlandssvenska partiet är lite av en ­rekryteringsmässa.

Det var synd. Finlandssvenskheten är större än SFP och den skulle ha vunnit på att släppa ”finnen” ombord.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

7 000 tranor drar till sig stor publik

VASA Det gäller att ha tid, tur och tålamod om man vill se en stor tranplog flyga över en på Söderfjärden – och det hela kan vara över på 20 minuter.

Nyhetsbild
Utrikes

Macron presenterade EU-vision för Sipilä

Nästa vecka planerar Frankrikes president Emmanuel Macron att presentera en rad innovativa EU-planer, varav en del kanske skjuts ned genast.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan