Initiativtagare då för fem år sedan var ­Svenska bildningsförbundet. Som – något förvirrande – är medlem i takorganisationen med det snarlika namnet Svenska studieförbundet.

Bildningsförbundet har sju medlemsförbund. Skaran inkluderar tre politiska maktfaktorer: SFP, Svenska kvinnoförbundet, SU. ”Nej, vi är inte­ ­partiets stödorganisation men vi sam­arbetar ­intensivt och delar ideologi”, heter det från för­bundets sida.

Tänk om varje finlandssvensk som deltog i ­kryssningen tagit med sig en finskspråkig bekant, ­förslagsvis verksam på samma professionella fält där man själv verkar. Det skulle ha skapat många nya kontaktytor och gett finskspråkiga med intresse för det möjlighet till en djupdykning i det finlandssvenska, Dykningen ... förlåt, kryssningen skulle förstås ske på svenska också för de inbjudna.

Det här idén ventilerades så smått inför årets kryssning. Men den självdog. Kanske skulle den ha kolliderat med det faktum att kryssningen för det stora finlandssvenska partiet är lite av en ­rekryteringsmässa.

Det var synd. Finlandssvenskheten är större än SFP och den skulle ha vunnit på att släppa ”finnen” ombord.