Språkprojekt i Österbotten får stöd

FNB -
Utbildningsstyrelsen har beviljat drygt fyra miljoner euro i stöd för olika språkprojekt som utgår från att det går att lära ut främmande språk redan i årskurs 1. Flera projekt i Österbotten får stöd, bland annat ett projekt för finska i Vörå.

En del av pengarna används inom småbarnspedagogiken, meddelade Undervisningsministeriet på måndagen.

Undervisningen i A1- och A2-språk ska gå att påbörja tidigare via extrapengarna. Ministeriet hoppas också på att fler skolor bjuder på fler alternativ inom den tidiga språkundervisningen. Av 104 projekt som ansökte om understöd beviljades pengar till 96 stycken. Bland dem finns ett projekt för finska i Vörå, som fick 30 000 euro.

– Vi vill satsa på finskan redan i förskolan och lägga mer fokus på det kommunikativa i grundskolan, säger Vörås bildningschef Helena Emaus till Yle Nyheter.

Vasa stad har tilldelats 100 000 euro och Karleby stad 95 000 euro. Nykarleby får ett stöd på 20 000 euro som går till projektet Topelius språkstig. 

Sibbo kommun får 95 000 euro, Enheten för svenska bildningstjänster i Esbo kommun får 50 000 euro och i Kimitoöns kommun satsas 23 000 på projektet "Över språkgränserna på ön".

Hangö stad får 8 000 euro under den svenska rubriken "Praktisk engelska inom småbarnspedagogik och förskola".

– Barn har en förbluffande förmåga att lära sig nya saker. Nästan var fjärde kommun inleder nu försök med att tidigarelägga språkstudierna så att barnen börjar studera språk på första klass eller redan inom den småbarnspedagogiska verksamheten, säger undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen i ett pressmeddelande.


Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan