NyhetsbildZoom
Viveca Dahl.

Går luften ur Halla-aho?

Viveca Dahl -
Halla-ahos roll i det sannfinländska partiledarspelet krympte – och det var just precis det som var meningen.

En välregisserad föreställning. Den avgående parti­ordföranden står i kulisserna. Han syns inte från åskådarplats men står nog för det mesta av regin. Och Sampo Terho står för en väl genomförd tolkning av rollen som ny partiledare.

Sannfinländska riksdagsgruppen ordförande Sampo Terho meddelade alltså i går att han aspirerar på att ta över Timo Soinis mantel. Som av en händelse meddelade försvarsminister Jussi ­Niinistö en bit in i den direktsända presskonferensen att han inte är intresserad av att ta upp kampen om partiordförandeskapet.

Niinistö hade visserligen, precis som Terho, ut­lovat besked på måndagen. Men att hans besked så uppenbart samordnades med Terhos bidrog till ­intrycket av välregisserat politiskt skådespel. Försvarsministern twittrade från Bryssel, där han var ­i tjänsteärenden.

Timo Soini meddelade att han inte kandiderar för omval vid partikongressen i juni så sent som i söndags. Att föreställningen var klar att iscensättas­ ­redan på måndagen tyder på att repetitionerna ­inför den pågått ett tag.

Jussi Niinistö lämnar alltså fältet fritt för Sampo Terho. Terho deklarerade att han är intresserad av en ”central ministerpost” och att han också – om väljarna så önskar – axlar rollen som partiets presidentkandidat.

Det var en hel del som föll på plats i ett enda slag. EU-parlamentarikern Jussi Halla-ahos roll i det sannfinländska partiledarspelet krympte i och med det här. Det var högst sannolikt just precis det som var meningen. Veikko Vennamos arvtagare Timo Soini – en klassisk missnöjespolitiker av ett mer gammaldags snitt – är inte helhjärtat förtjust i den moderna hårdföra invandringskritikern Jussi Halla-­aho. Och väl är väl det av ett regerings­partis ordförande, med tanke på de värderingar Halla-aho gett uttryck för.

Inför EU-valet 2009 satte partiordförande Soini­ stopp för Jussi Halla-ahos ambitioner att få sluta­ upp bakom övriga invandringskritiker i parlamentet i Bryssel/Strasbourg. I stället ställde parti­ordföranden själv upp och fick flest röster av alla finländska kandidater. Men Soini satt inte femårsperioden ut, eftersom det ju också gick riktigt bra ­i riksdagsvalet 2011. Fosterlandet kallade.

Den utmanövreringen ledde till att Halla-aho ­inte stödde Soini i EU-valet 2009. Han ställde sig i stället­ bakom kandidat Sampo Terho. Terhos EU-tid kom också, i och med att Soini hoppade av i förtid. Tillbaks till den inrikespolitiska arenan kom Sampo­ Terho 2015.

På måndagens presskonferens tenderade Terho­ att tona ner skillnaderna mellan sig själv och Halla-­aho. ”Ganska nära varandra... ganska likartad linje.”­ Det var av allt att döma ett frieri till Halla-­ahos anhängarskara. En fråga om ifall någon som, likt Halla-aho, dömts för hets mot folkgrupp är tänkbar som ordförande för Sannfinländarna ­avböjde han artigt att kommentera.

Ordförandekandidat Terho utlovade en mer ­detaljerad ideologisk karta efter kommunalvalet. Men partiets värderingar är stabilt desamma, sa han.

Fosterlandet. Hårt arbete. Rak, ärlig kommunikation. Frihet. Trygghet. Och ja, förstås invandringskritik, så att inte Halla-ahoiterna faller av kärran.

Plus ett löfte om att partiet under hans ledning kan komma att arbeta för en folkomröstning om EU. Så att inte EU-kritikerna faller av kärran.

Det som i Soinis ögon gör Terho till den lämpligaste efterträdaren måste vara att han i förhållande till både Niinistö och Halla-aho har en bredare profil. Niinistö är, som den försvarsminister han är, främst inriktad på försvar och säkerhet. Halla-aho är i högsta grad en enfråge-man.

Sampo Terho är den som genom lämpligt runda formuleringar har störst möjlighet att hålla samman partiet. Det – enheten – är det allra viktigaste, betonade också Terho själv.

Det vittnar om att det finns en intern oro för att partiet eventuellt splittras när den stora ledargestalten trappar ner.

Blir Sannfinländarna ett mer nertonat, mindre populistiskt parti ifall Terho som tänkt tar över rodret?

Nej, det är tvivel underkastat. Vart det blåser klarnar på allvar först när valet är överstökat. Nu koncentrar partiet sig på att hålla samman leden.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Två personer knivhögg sig själva vid riksdagen

Två personer med utländsk bakgrund har knivhuggit sig själva framför riksdagshuset i Helsingfors, säger riksdagshusets säkerhetschef Jukka Savola till FNB.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu kommer sommarvärmen

I helgen får Österbotten temperaturer på närmare 20 grader. Det är en glad överraskning efter sommaren som i Vasa bjöd på en enda riktigt varm dag.

Nyhetsbild
Lokalt

Inbrottstjuv misstänks för flera brott

I RÄTTEN En 32-årig man från Vasa åtalas för bland annat grov stöld, narkotikabrott och skadegörelse. Åklagaren yrkar på minst åtta månaders villkorligt fängelse.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan