NyhetsbildZoom
Google. Foto: Arkiv/Robert Scoble

Google ser och hör dig - men vad vet sökjätten?

Jonny Smeds -
Google vet mera om dig än du tror. Här kan du ta reda på vad sökjätten vet om dig och dina vanor på nätet.

Google samlar förvånansvärt mycket information om sina användare. Varenda sökning, varenda plats du besökt med en telefon som har Google Maps, och varenda Youtubevideo du sett finns lagrad hos Google.

För att ta reda på vad Google vet om dig kan du gå in på Mitt konto på Google och välja Min aktivitet. Där presenteras vad du sökt och tittat på.

Google vet också vilka platser och affärer du besökt och när du besökt dem. Klicka här för att se om Google vet var du var på semester i fjol eller var du firade jul.

Har du någon gång funderat på varför de där skorna som du diskuterade med en vän plötsligt dyker upp som reklam på en webbsida? Då kan du gå in på annonsinställningar. Där hittar du den profil som Google skapat på dig baserat på hur du använder Googles tjänster.

Har du någon gång gjort en röstsökning med din telefon? Då kan du klicka här och lyssna på dina sökningar.

Om du tycker det är obehagligt att sökjätten vet så mycket om dig kan du radera vad Google sparat genom att gå in på Min aktivitet och klicka på de tre punkterna uppe i högra hörnet och välja radera aktivitet.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

7 000 tranor drar till sig stor publik

VASA Det gäller att ha tid, tur och tålamod om man vill se en stor tranplog flyga över en på Söderfjärden – och det hela kan vara över på 20 minuter.

Nyhetsbild
Utrikes

Macron presenterade EU-vision för Sipilä

Nästa vecka planerar Frankrikes president Emmanuel Macron att presentera en rad innovativa EU-planer, varav en del kanske skjuts ned genast.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan