NyhetsbildZoom
Laura Mendelin gillar att IMDB lyfter fram kvinnor Foto: Laura Mendelin

"Fint att kvinnor lyfts fram"

Jonny Smeds -
Filmskaparen Laura Mendelin tycker det är fint att filmdatabasen IMDB uppmärksammar film där kvinnor står bakom en betydande del av filmen.

Filmdatabasen IMDB har börjat märka filmer där kvinnor haft en stor roll i skapandet. Filmdatabasen vill genom märkningen uppmärksamma kvinnliga filmskapare i branschen som domineras av män. Bakom iden till märkningen står regissören Holly Tarquini som introducerade kategoriseringen under den brittiska filmfestivalen Bath Film Festival år 2014.

Maxmobördiga Laura Mendelin som skapar musikvideon och kortfilmer tycker märkningen är ett fint initiativ av IMDB.

– Det är fint att kvinnor lyfts fram, men det ska inte behöva betyda att det är någon skillnad på en film om den är gjord av en man eller kvinna. Märkningen kan inspirera andra kvinnor att börja skapa film om man visar att det finns kvinnor i branschen, säger Mendelin.

Mendelin säger att hon i sitt arbete gärna bryter stereotyper i sitt skapande.

–Både kvinnor och män kan porträtteras starka eller svaga, det ska inte spela någon roll. Jag inte vill inte skapa stereotypiska könsroller eller sätta människor i fack.

För tillfället jobbar hon med en dokumentärfilm om pensionerade män i Uleåborg som förverkligar sin dröm att bli balettdansare. Filmen beräknas bli klar till hösten.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

7 000 tranor drar till sig stor publik

VASA Det gäller att ha tid, tur och tålamod om man vill se en stor tranplog flyga över en på Söderfjärden – och det hela kan vara över på 20 minuter.

Nyhetsbild
Utrikes

Macron presenterade EU-vision för Sipilä

Nästa vecka planerar Frankrikes president Emmanuel Macron att presentera en rad innovativa EU-planer, varav en del kanske skjuts ned genast.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan