NyhetsbildZoom
Henrik Othman.

Odjuret finns inom oss själva

Henrik Othman -
Vanliga smarta killar kan drivas till vilka gärningar som helst. Det är den kusliga lärdomen av historien om Esad.

Det är lätt att tänka så här: En man, vars beteende av domstolen betecknats som sadistiskt, anses ha uppvisat obeskrivlig grymhet mot krigsfångar och döms för tre dråp, tortyr av tre fångar och två andra, är en ond psykopat.

Det finns de gärningsmän som med säkerhet kan ges den beteckningen. Men man gör det enkelt för sig om man tror att verkligheten är så enkel.

Onda gärningar kan begås av helt vanliga människor.

1992 var Esad Landžo en tämligen vanlig bosnisk muslimyngling. Han gillade att måla, var bra på det och hade velat utbilda sig till konstnär i Sarajevo, men hans far ansåg konst vara trams familjen inte hade råd med. Han bestämde att Esad i stället skulle utbilda sig till snickare. Esad antogs till yrkesskolan men blev en rebell som tog sin första fylla och fick bäras hem.

Det här är ett sidospår – 1992 var också året då Bosnienkriget bröt ut; ett invecklat inbördeskrig där alla stred mot alla och grymheter begicks av alla parter.

Helsingin Sanomats månadsbilaga Kuukausiliite berättar (nummer 3/2017) historien om Esad Landžo och hur en till synes helt vanlig ung man begår oerhörda grymheter, döms till 15 års fängelse av Internationella domstolen i Haag, sitter av de sista åren av sin dom i ett finländskt fängelse och – viktigast av allt – efteråt reflekterar över hur det kunde gå så illa som det gick. Det är kuslig läsning och ett exempel på hur yttre omständigheter kan driva vem som helst att begå fruktansvärda gärningar.

För Esad Landžo handlade det om fånglägret Celebic i Bosnien.

Men kunde lika gärna ha skett i Spanien, Kongo, Uganda, eller för den delen Finland, vilket land som helst som slitits sönder av ett inbördeskrig. För att inte tala om grymheterna under andra världskriget eller Gulaglägrens Sovjetunionen.

Vi kommer för enkelt undan om vi demoniserar gärningsmännen och lägger skulden på någon diffus ondska.

Krig – speciellt ett inbördeskrig – demoraliserar.

Den vanligaste bortförklaringen handlar om att "bara ha lytt order".

Moraliskt håller inte argumentet, men psykologiskt fungerar förklaringen. En 19-åring har lite att sätta emot då han beordras göra någonting. Som en liten kugge i ett stort maskineri ser du inte heller helheten. Esad säger i intervjun att det var mycket som stod klart för honom först under rättegången i Haag.

Esad var ung, liksom de andra som sattes att vakta i Celebic. Han berättar att detta var ett medvetet val. "Vi var lättare att manipulera. Äldre män hade förstått att ställa frågor."

"När man ville misshandla fångar gick ordern oftast till mig", säger han och medger att han aldrig ifrågasatte de befallningar han fick. "Jag var redo att gå så långt som jag beordrades. Det kändes bra då jag fick beröm. Jag var som en hundvalp."

Han beskriver det som hände närmast som en barnslig lek. "Det var som ett spel. Jag vet att det är dumt att säga så. Men vi var unga, berättade vitsar och drev med fångarna."

Det här är belysande; Esad och hans kamrater var som ett gäng mobbare, gruppens samlade dumhet tog över där den egna omdömesförmågan svek.

Det vara bara redskapen, omfattningen och konsekvenserna som var värre än mobbningen i skolkorridoren.

Så kommer vi till en viktig iakttagelse: "Jag hatade inte fångarna. Ingen av dem hade gjort mig eller mina släktingar något illa."

Vid den första rättsbehandlingen 1996 nekade Esad till brott och hävdade sin oskuld. Han döms mot sitt nekande till 15 års fängelse. Senare överklagade han sin dom men medgav nu sina brott. "Jag vill att jag ska straffas", sade han inför rätta. Domen kvarstod, men Esad säger nu att Haag räddade hans liv.

Esad är i dag ångerfull och bär på en evig skuld. Den danske filmaren Lars Feldballe Petersen som gjort en dokumentär om honom säger i reportaget att han inte är någon psykopat utan "en vanlig smart kille".

Vanliga smarta killar kan drivas till vilka gärningar som helst. Det är den kusliga lärdomen av historien om Esad.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Två personer knivhögg sig själva vid riksdagen

Två personer med utländsk bakgrund har knivhuggit sig själva framför riksdagshuset i Helsingfors, säger riksdagshusets säkerhetschef Jukka Savola till FNB.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu kommer sommarvärmen

I helgen får Österbotten temperaturer på närmare 20 grader. Det är en glad överraskning efter sommaren som i Vasa bjöd på en enda riktigt varm dag.

Nyhetsbild
Lokalt

Inbrottstjuv misstänks för flera brott

I RÄTTEN En 32-årig man från Vasa åtalas för bland annat grov stöld, narkotikabrott och skadegörelse. Åklagaren yrkar på minst åtta månaders villkorligt fängelse.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan