NyhetsbildZoom
Catharina Gripenberg. Foto: Jonas Brunnström

Finlandssvenska författare belönas för sin litterära gärning

FNB -
Jakobstadsbördiga Catharina Gripenberg är en av tre författare som belönas för sin litterära gärning av den svenska litterära akademin Samfundet De Nio.

De andra författarna är Henrika Ringbom och Claes Andersson.

Ringbom belönas med 150 000 kronor (drygt 15 700 euro), Andersson med 125 000 kronor (drygt 13 000 euro) och Gripenberg med 100 000 kronor (cirka 10 500 euro).

Samfundet De Nio instiftades 1913 i enlighet med den svenska författaren Lotten von Kraemers testamente. Samfundet, som har nio medlemmar valda på livstid, har som sin främsta uppgift att främja svensk skönlitteratur genom prisbelöningar.

Samfundet delar varje år flera litteraturpris. Det största är 300 000 kronor. 2014 gick det till Kjell Westö.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan