NyhetsbildZoom
När Linus Nyholm tog över irländska puben O'Malley's i Vasa var firandet av Sankt Patricks dag ingen stor grej. Men i dag är folk medvetna på ett helt annat sätt, säger han. Foto: Arkiv/Mikael Nybacka

Skål för Sankt Patrick

Jonny Smeds -
Också i Vasa uppmärksammas Irlands nationaldag och skyddshelgon Sankt Patrick. På puben O'Malley's firar man hela veckan.

På fredag 17 mars är det Irlands nationaldag och Sankt Patricks dag – eller Lá Fhéile Pádraig som dagen heter iriska. Dagen firas till minne av skyddshelgonet St Patrick, som enligt legenden drev ut ormarna från den gröna ön när han kristnade befolkningen.

Färgen grönt och treklövar brukar vara förekommande i firandet, eftersom det sägs att Sankt Patrick använde treklövern som symbol för treenighetsläran. Enligt traditionen brukar kyrkan lätta på sina restriktioner under firandet av helgonet och därför har öl blivit starkt förankrad med dagen. Det finns en ölsort som är speciellt populär under dagen, nämligen Guinness. Enligt The Guardian såldes 13 miljoner pint Guinness under Sankt Patricks dag år 2015.


Tack vare irländska utvandrare har dagen fått spridning över hela världen och firandet har också hittat sin väg till Vasa. På den irländska puben O'malleys i Vasa ordnas program hela veckan i samband med att puben fyller år. Firandet kulminerar på Sankt Patricks dag och dagen därpå.

– Baren kommer att se lite annorlunda ut och personalen kommer vara gröna i ansiktet. Så långt som det räcker kommer kunderna få speciella Sankt Patrick's hattar att ha på sig, säger O'Malley's restaurangchef Linus Nyholm.

"Baren kommer att se lite annorlunda ut och personalen kommer vara gröna i ansiktet."
Linus Nyholm
restaurangchef på O'Malley's i Vasa

Nyholm säger att när han tog över puben 1999 var firande av Sankt Patrick inte något stor grej.

– Men i dag är folk medvetna på ett helt annat sätt.

På fredag uppträder bandet Salty Dogs från Jakobstad med låtar av Flogging Molly och bryggeriet NP håller ölprovning.

På lördag uppträder The Rogues med irländsk musik.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan