NyhetsbildZoom
LKS 20170312 - Etlatieto Oy:n toimitusjohtaja Petri Rouvinen Helsingissä 3. maaliskuuta 2017. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA \\Instructions: STT:N JUTTUUN Verkon työtoreilta etsitään keikkoja Foto: Heikki Saukkomaa

Nätets arbetsförmedlingssajter bjuder på projektjobb

FNB -
Tjänsterna har anlänt till Finland.

Nätets digitala arbetsförmedlingsplattformar erbjuder en möjlighet för både arbetssökande och arbetsgivare att mötas. När vd Petri Rouvinen på företaget Etlatieto behövde en formgivare för en bokpärm lade han upp en annons på tjänsten Upwork.

– Jag meddelade en söndag vad jag är ute efter och vad jag kunde betala för uppdraget. På måndagen när jag anlände till jobbet hade jag fått meddelanden av sju kandidater av vilka jag valde ut en. På eftermiddagen var pärmen klar så jag kunde betala arvodet via plattformen.

På de digitala plattformarna kan arbetstagarens och arbetsgivarens roller också variera.

– Jag har tänkt att om Uber var en laglig tjänst i Finland kunde jag definitivt köra några turer för dem. Och min andrabostad kunde jag hyra ut via Airbnb. Dessutom är jag intresserad av visuellt framförande och kunde tidvis reservera ett par timmar till att finslipa någons Power Point-presentation.

Rouvinen har bekantat sig med arbetsförmedlingssajterna i projektet Swipe som granskar nya former av arbete och ekonomi. Projektet leds av handelshögskolan vid Åbo universitet och bland deltagarna finns exempelvis Arbetshälsoinstitutet TTL och Näringslivets forskningsinstitut Etla, där Rouvinen är forskningsdirektör.

Stor grej i Sverige

– I Finland har diskussionen om arbetsförmedlingsplattformar varit knapp men den ökar, säger äldre forskaren Mervi Hasu på TTL.

I Sverige och Storbritannien använder uppskattningsvis upp till 11–12 procent av den vuxna befolkningen plattformarna och var femte person har sökt jobb via dem. Enligt Hasu finns det rätt få plattformar i Finland men antalet ökar.

En av de mer kända tjänsterna är Treamer, där hushållen och unga vuxna som letar efter korttidsjobb kan hitta varandra.

Treamer sköter också om lönebetalningen i stället för beställaren.

Nya spelregler

– Virtualplattformarna utmanar gamla sätt att erbjuda tjänster och komma överens om arbete. Det är typiskt att man endast betalar för prestationen. Plattformarna erbjuder en arbetsmarknad i realtid med hård konkurrens, säger Rouvinen.

Tills vidare är plattformarna ett sätt att tjäna på en hobby eller få lite extraknäck. Inkomsterna är ofta små eller sporadiska.

Hasu uppskattar att allt fler företag undersöker hur de kan utnyttja tjänsterna.

Det krävs också nya spelregler. Rouvinen anser att utgångspunkten är att all näringsverksamhet är tillåten men att också förpliktelserna ska vara de samma för alla. 

Den virtuella marknaden bjuder på olika sorts uppdrag

  • De digitala arbetsförmedlingsplattformarna kan beskrivas som virtuella torg där arbetsgivare och arbetstagare möts.
  • Oftast är det frågan om enskilda uppdrag utan något anställningsförhållande.
  • De flesta arbetstagare är ute efter tilläggsinkomster, enstaka personer får hela sin inkomst via tjänsterna.
  • Man talar också om inhoppare, projektjobb och delningsekonomi, plattformsekonomi, svärmarbete och prekariat.
  • Exempelvis Mechanical Turk erbjuder på mekaniskt klickjobb, Upwork sökmotoroptimering och Innocentive på vetenskapliga uppdrag.
  • Exempel på finska tjänster är Treamer, Palkkaus.fi och Suoratyö.fi.
  • Plattformekonomin omfattar även försäljning av mobilspel eller att dela sin egendom med andra, exempelvis via Airbnb eller Uber.
  • Källor: TTL, Petri Rouvinen/Etla

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

7 000 tranor drar till sig stor publik

VASA Det gäller att ha tid, tur och tålamod om man vill se en stor tranplog flyga över en på Söderfjärden – och det hela kan vara över på 20 minuter.

Nyhetsbild
Utrikes

Macron presenterade EU-vision för Sipilä

Nästa vecka planerar Frankrikes president Emmanuel Macron att presentera en rad innovativa EU-planer, varav en del kanske skjuts ned genast.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan