FFC:s utvecklingschef: Risken flyttar över till arbetstagaren

FNB -
Tanken med de digitala arbetsförmedlingstjänsterna är att minimera arbetsgivarens kostnader, säger utvecklingschef Juha Antila på fackcentralen FFC. Han ser sjunkande löner som ett hot.

– Kollektivavtalen måste följas när en person är i ett anställningsförhållande. Det gäller även bemanningsföretagen. Däremot kan en ensamföretagare exempelvis städa för en femma i timmen. Det förvränger konkurrensen.

Han påpekar också att korta jobbprojekt som förmedlas i realtid inte är ett nytt fenomen. Exempelvis inom handeln är det vanligt att arbetsgivaren skickar ut ett sms och den som svarar först får uppdraget.

– Företagande innebär alltid en viss risk men även en möjlighet att tjäna en förmögenhet. Gällande inhopp är arbetstagaren upprepade gånger tvungen att vara utan inkomster och då flyttar risken över till arbetstagaren. Exempelvis får man inte betalt om man är sjuk.

Ett annat hot enligt Antila är att arbetsgivarna inte längre vill bygga enhetliga arbetshelheter och sysselsätta människor regelbundet. Dessutom har företagen ofta många inhoppare på sina listor och då är inhopparna tvungna att konkurrera mot varandra.

Lönsamheten ökar inte

Problemet som berör hela ekonomin är enligt Antila att korta projektjobb inte förbättrar lönsamheten.

– Kvaliteten på produktionen förbättras inte utan man sänker värdet på jobbet. Människors yrkeskunnighet ökar inte och deras fullständiga potential utnyttjas inte heller. Det är fel riktning eftersom det vore viktigt att investera på en ökning av förädlingsvärdet och innovationer.

Eftersom en del av plattformarna är globala företag måste en del av spelreglerna avgöras i större kretsar som EU eller i den internationella arbetsorganisationen ILO, anser Antila.

Flera experter

Uppdragen som förmedlas på plattformarna varierar från krävande expertuppdrag till mekaniskt klickjobb.

Att klicka in sifferserier eller känna igen mönster är exempel på rutinmässigt svärmarbete.

Äldre forskaren Mervi Hasu på Arbetshälsoinstitutet skulle gärna se att plattformarna koncentrerade sig på expertuppdrag i Finland. Ett sådant exempel är finska Solved, som förmedlar experter inom miljöfrågor.

– Motsvarande tjänster kunde finnas också i andra branscher.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

7 000 tranor drar till sig stor publik

VASA Det gäller att ha tid, tur och tålamod om man vill se en stor tranplog flyga över en på Söderfjärden – och det hela kan vara över på 20 minuter.

Nyhetsbild
Utrikes

Macron presenterade EU-vision för Sipilä

Nästa vecka planerar Frankrikes president Emmanuel Macron att presentera en rad innovativa EU-planer, varav en del kanske skjuts ned genast.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan